Σύλληψη Κινέζου επιχειρηματία για υποκλοπή ευαίσθητων στρατιωτικών δεδομένων των ΗΠΑ

0

Οι Αμερικάνικες Αρχές αιτούνται την έκδοση από τον Καναδά ενός Κινέζου επιχειρηματία, ο οποίος κατηγορείται ότι συνεργάστηκε με χάκερς για την υποκλοπή ευαίσθητων στρατιωτικών δεδομένων.

Για την ακρίβεια κατηγορείται, ότι από το 2009 μέχρι το 2013, σε συνεργασία με άλλους δύο χάκερ, παραβίαζε το σύστημα του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ καταφέρνοντας να αποκτήσει στοιχεία για τα μαχητικά αεροπλάνα F-22 και F-35 καθώς επίσης και για τα στρατιωτικά Boeing C-17 και στη συνέχεια τα πωλούσε στην Κίνα.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, το μέγεθος των αρχείων που έφτασε στα χέρια του Κινέζου και των δύο συνεργών του, αγγίζει τις 1467 σελίδες.

Ειδικότερα, ο Su Bin, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης μιας κινεζικής εταιρείας αεροπορικής τεχνολογίας με έδρα τον Καναδά, συνελήφθη στις 28 Ιουνίου, ενώ προσπαθούσε να αποκτήσει καναδική υπηκοότητα. Η Κυβέρνηση του Καναδά πάντως συνέλαβε τον Κινέζο ιδιοκτήτη της συγκεκριμένης εταιρίας και ήδη έχει ξεκινήσει την διαδικασία της απέλασης του.

Μια αμερικανική έκθεση το 2013 αναφερόταν στη βιομηχανική κατασκοπεία από την Κίνα ως μια αυξανόμενη απειλή, ενώ οι ΗΠΑ κατηγορούν την Κίνα ότι συστηματικά κλέβει δεδομένα υψηλής τεχνολογίας, με στόχο το “εθνικό κέρδος”.

«Έχουμε επανειλημμένα καταστήσει σαφές ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν όλα τα εργαλεία που διαθέτει η κυβέρνησή μας για την ενίσχυση της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και την αντιμετώπιση του κυβερνοεγκλήματος», δήλωσε ο εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης, Marc Raimondi.