Σύλληψη υπόπτων μέσω νέου λογισμικού αναγνώρισης

0

Η νέα γένια λογισμικού αναγνώρισης υπόπτων, αποτελεί πλέον ισχυρό όπλο στην φαρέτρα των αρχών ασφαλείας.  

Το προηγμένης τεχνολογίας λογισμικό ονομάζεται evo-fit και αναπτύχθηκε από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κεντρικού Λάνκασαϊρ του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα καινοτομικά χαρακτηριστικά του νέου λογισμικού αφορούν κυρίως  στην εξαγωγή  επαρκών δεδομένων κατά τη διαδικασία αναγνώρισης από τους μάρτυρες.

Η αστυνομία του Μάντσεστερ χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το νέο λογισμικό, σε πρόσφατη υπόθεση αναγνώρισης βιαστή,  όπου το σκίτσο που παράχθηκε  (Βλέπε Φώτο) οδήγησε σε εκατοντάδες κλήσεις αμέσως μετά τη δημοσίευση του.  Λίγο αργότερα η τοπική αστυνομία προχώρησε στην ταυτοποίηση και τελικά τη σύλληψη του Ασιμ Τζαβετ ο οποίος και ομολόγησε την ενοχή του για υποθέσεις δυο βιασμών.

Το πρόγραμμα παρουσιάζει στον μάρτυρα δώδεκα τυχαίες εικόνες προσώπων από τις οποίες εκείνος πρέπει να διαλέξει τις 6 πιο κοντινές στον ύποπτο. Στη συνέχεια εμφανίζονται άλλες 12 εικόνες προσώπων, οι οποίες αυτήν την φορά έχουν δημιουργηθεί σύμφωνα με τις προηγούμενες επιλογές. Η διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται μέχρι ο μάρτυρας να είναι απόλυτα ικανοποιημένος από το τελικό αποτέλεσμα.

Τα παλαιότερα λογισμικά αναγνώρισης υπόπτων, γνωστά και ως e-fit, παραδοσιακά παρήγαγαν αμφιβόλου ποιότητας σκίτσα , περιορίζοντας έτσι τον βαθμό επιτυχίας κατά τη διαδικασία αναγνώρισης.

Σχόλια