Συμβιβασμός Apple και εκδοτών για τις τιμές των e-books

0

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε την εξέταση του θέματος του καθορισμού της τελικής τιμής των «ηλεκτρονικών βιβλίων» (e-books), η οποία μέχρι πρότινος προέκυπτε από συμφωνία της Apple με τέσσερις ευρωπαϊκούς εκδοτικούς οίκους και με την απόφασή της, έκρινε ότι οι εκδότες και η αμερικανική εταιρεία έχουν υιοθετήσει εναρμονισμένες πρακτικές που οδηγούν σε αύξηση της τελικής τιμής των βιβλίων.

Οι εκδοτικοί όμιλοι και η Apple, αν και δήλωσαν ότι δεν αποδέχονται τις κατηγορίες, πρότειναν μια συμβιβαστική λύση προκειμένου να λυθεί η διαφορά. Σύμφωνα με την πρότασή τους, θα τερματιστούν άμεσα οι όποιες συμφωνίες για ορισμό τελικής τιμής και δεσμεύτηκαν να απέχουν από ανάλογες τακτικές για τα επόμενα δύο χρόνια ενώ θα επιτρέπουν σε άλλες ιστοσελίδες, όπως η Amazon.com να πωλούν e-books σε μειωμένη τιμή.

Η συμβιβαστική αυτή πρόταση έγινε δεκτή από την Επιτροπή και θα παραμείνει για ένα μήνα σε εκκρεμότητα, αφήνοντας το περιθώριο στις εταιρείες να καταθέσουν πιθανές εναλλακτικές προτάσεις προτού οριστικοποιηθεί η απόφαση. Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση της Επιτροπής, δικαιώνεται το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο, Amazon.com καθώς ασκούσε έντονες πιέσεις προκειμένου να καθορίζουν τα βιβλιοπωλεία, και όχι οι εκδότες, την τελική τιμή των βιβλίων, γεγονός που επιτρέπει σημαντικό ποσοστό έκπτωσης στους δημοφιλείς κυρίως τίτλους.

Με αυτό τον τρόπο, μπαίνει ένα τέλος στην εννιάμηνη έρευνα της Επιτροπής για το «καρτέλ» στο χώρο των ηλεκτρονικών βιβλίων, η οποία είχε ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2011, στα πλαίσια εφαρμογής του δικαίου του ανταγωνισμού.

Σχόλια