Συμβιβασμός εκατομμυρίων της Google με την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου των ΗΠΑ

0

Συμβιβασμός επετεύχθη μεταξύ της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ και της εταιρείας Google, καθώς η τελευταία συμφώνησε να καταβάλει το ποσό των 22,5 εκατομμυρίων δολαρίων. Το ποσό αντιστοιχεί σε πρόστιμο που επέβαλε η Επιτροπή, επειδή η Google εκμεταλλευόταν ένα «κενό» ασφαλείας και εγκαθιστούσε cookies μέσω διαφημίσεων, ακόμη και όταν οι χρήστες είχαν αλλάξει τις ρυθμίσεις στον περιηγητή τους, ώστε να μην επιτρέπεται η εγκατάσταση. Βάσει της συμφωνίας συμβιβασμού η Google δεν υποχρεούται να παραδεχθεί ότι έπραξε άδικα, εξάλλου το πρόστιμο αφορά την παραπλάνηση των καταναλωτών και όχι τους ιδιαίτερους τρόπους που χρησιμοποίησε για να παρακάμψει τα συστήματα ασφαλείας του περιηγητή της Apple, Safari.

Η πρακτική της Google αποκαλύφθηκε τυχαία, όταν ένας μελετητής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ διαπίστωσε τι έκανε η εταιρεία στο πλαίσιο της έρευνάς του για την στοχευμένη διαφήμιση στο διαδίκτυο. Ο μελετητής παρατήρησε ότι η Google κατάφερνε να παρακάμψει την αντίθετη βούληση των χρηστών και τις επιλογές στον browser Safari, εγκαθιστώντας cookies (μικρά αρχεία αποθήκευσης πληροφοριών) στις συσκευές των χρηστών και αποθηκεύοντας πληροφορίες για το ιστορικό περιήγησης αυτών. Η εγκατάσταση γινόταν μέσω διαφημίσεων σε δημοφιλείς ιστοσελίδες, ενώ η Google διαβεβαίωσε ότι δεν αποθηκεύτηκαν προσωπικά δεδομένα, όπως ονόματα και αριθμοί πιστωτικών καρτών.

«Ανεξαρτήτως μεγέθους, όλες οι εταιρείες υποχρεούνται να συμμορφώνονται με τις αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου και να τηρούν τις δεσμεύσεις τους προς τους καταναλωτές, όσον αφορά την ιδιωτικότητα των τελευταίων, ειδάλλως θα καταλήξουν να πληρώσουν ποσό πολλαπλάσιο από αυτό που θα τους κόστιζε αρχικά για να συμμορφωθούν», σημειώνεται στην ανακοίνωση του Προέδρου της αμερικανικής Επιτροπής Jon Leibowitz για το συγκεκριμένο θέμα.

Σχόλια