Συμβιβασμός Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου για τον παράνομο διαμοιρασμό αρχείων

0

Μετά από πολύωρες διαβουλεύσεις που ολοκληρώθηκαν στις 00.45 της Πέμπτης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξαν σε συμβιβασμό αναφορικά με το πακέτο ρυθμίσεων για τις τηλεπικοινωνίες, βασική αιχμή του οποίου είναι η αντιμετώπιση του παράνομου διαμοιρασμού αρχείων.
Αναζητώντας τη χρυσή τομή μεταξύ των κρατών-μελών που υποστήριζαν ότι οποιοσδήποτε περιορισμός του δικαιώματος χρήσης του Ίντερνετ και ελεύθερης έκφρασης μέσω αυτού θα ήταν απαράδεκτος και εκείνων που τάσσονταν υπέρ της νομοθετικής παρέμβασης, ώστε να καταπολεμηθεί η παράνομη αναπαραγωγή, αντιγραφή και διακίνηση υλικού προστατευμένου από πνευματικά δικαιώματα, οι δύο θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν στο εξής: οι χρήστες που προβαίνουν σε παράνομο διαμοιρασμό αρχείων θα αποσυνδέονται από την εταιρία που τους παρέχει σύνδεση στο Διαδίκτυο (κατά το γαλλικό μοντέλο), αλλά αυτό θα γίνεται αφού περάσουν πρώτα από μια «δίκαιη και αμερόληπτη διαδικασία/δίκη».
«Ήταν μια μακριά, σκληρή μάχη, αλλά τουλάχιστον όλες οι πλευρές έχουν αναγνωρίσει ότι τα θεμελιώδη δικαιώματα των χρηστών πρέπει να προστατευθούν στον ψηφιακό κόσμο. Αν, όμως, υιοθετηθούν νόμοι όπως ο γαλλικός, τότε τα δικαιώματα αυτά θα είναι άνευ αντικρίσματος», σχολίασε η γενική διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Καταναλωτών (BEUC), Μονίκ Γκογιέν.
Ο γαλλικός νόμος, που εγκρίθηκε πριν από λίγες ημέρες από το Συνταγματικό Δικαστήριο, ορίζει ότι η κυβέρνηση θα μπορεί να στέλνει στους παρόχους διαδικτυακών υπηρεσιών ειδοποιήσεις, ώστε να απενεργοποιήσουν τη σύνδεση ενός πελάτη τους στο Ίντερνετ για διάστημα μέχρι και ενός έτους ύστερα από την τρίτη φορά που αυτός θα παραβιάσει τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας, «κατεβάζοντας» στον υπολογιστή του ή μοιραζόμενος online μουσική ή ταινίες. Σε ανάλογο μήκος κύματος κινούνται και οι βρετανικές αρχές, οι οποίες εξετάζουν παρόμοια μέτρα, την ώρα στη Φινλανδία η πρόσβαση στο Διαδίκτυο κατοχυρώθηκε ως ανθρώπινο δικαίωμα πριν από λίγες ημέρες.
Ο συμβιβασμός Κοινοβουλίου και Συμβουλίου προβλέπει ότι περιορισμοί στην πρόσβαση ενός χρήστη στο Διαδίκτυο μπορούν να επιβληθούν «μόνο αν είναι κατάλληλοι, αναλογικοί και απαραίτητη μέσα σε μια δημοκρατική κοινωνία, με τον δέοντα σεβασμό απέναντι στην αρχή του τεκμηρίου αθωότητας και στο δικαίωμα προστασίας της ιδιωτικής ζωής» και ως αποτέλεσμα «προηγούμενης, δίκαιης και αμερόληπτης διαδικασίας/δίκης» που αφήνει περιθώρια δικαστικής επανεξέτασης.
Το νέο τηλεπικοινωνιακό κανονιστικό πακέτο περιλαμβάνει και άλλες ρυθμίσεις, όπως:
1. Κατοχύρωση του δικαιώματος των Ευρωπαίων καταναλωτών να αλλάζουν, σε μία εργάσιμη ημέρα, εταιρία σταθερής ή κινητής τηλεφωνίας, διατηρώντας το παλιό τους νούμερο (ο σημερινός μέσος όρος είναι 7,5 και 8,5 ημέρες αντίστοιχα).
2. Ρητή πρόβλεψη στα συμβόλαια κινητής και σταθερής τηλεφωνίας για το μίνιμουμ ποιοτικά επίπεδο των προσφερόμενων υπηρεσιών και για αποζημίωση και επιστροφές χρημάτων σε περίπτωση που το επίπεδο αυτό δεν επιτευχθεί.
3. Μεγαλύτερη προστασία των καταναλωτών από υποκλοπές και ανεπιθύμητα μηνύματα (spam).
4. Επιτάχυνση της ευρυζωνικής πρόσβασης για όλους τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
5. Ενθάρρυνση του ανταγωνισμού και των επενδύσεων σε δίκτυα νέας γενιάς.
6. Δημιουργία ευρωπαϊκής ρυθμιστικής αρχής για τις τηλεπικοινωνίας (Body of European Regulators for Electronic Communications –BEREC).
Για να εγκριθούν όλες αυτές οι ρυθμίσεις, θα πρέπει τόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και το Συμβούλιο να τις υπερψηφίσουν στα τέλη του μήνα (στο Κοινοβούλιο αρκεί απλή πλειοψηφία, ενώ στο Συμβούλιο απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία). Αν ένα από τα δύο όργανα τις απορρίψει ως συνολικό κείμενο, τότε το κανονιστικό πλαίσιο δεν υιοθετείται και θα χρειαστεί νέα νομοθετική πρόταση από την Κομισιόν, ώστε να αρχίσει εκ νέου η διαδικασία της συναπόφασης.

Σχόλια