Συμβιβασμός γερμανικής εταιρίας με δισκογραφική εταιρία για το Napster

0

Μετά από τέσσερα χρόνια δικαστικής διαμάχης ανάμεσα στην γερμανική εταιρία που εξειδικεύεται στα ΜΜΕ Bertelsmann, και μία μικρή δισκογραφική εταιρία, την Bridgeport Music επήλθε συμβιβασμός για την υπόθεση του προγράμματος ανταλλαγής αρχείων στο διαδίκτυο Napster. Η Bridgeport είχε κατηγορήσει την Bertelsmann ότι ευθύνεται για την παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων μέσω του Napster, του προγράμματος, μέσω του οποίου εκατομμύρια χρήστες ανά τον κόσμο αντάλλασσαν μέχρι πρόσφατα δωρεάν μουσικά αρχεία, καθώς είχε προσφέρει οικονομική στήριξη στην εταιρία ύψους 85 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με το συμβιβασμό, η Bertelsmann θα καταβάλει 50.000 δολάρια στην δισκογραφική εταιρία, ποσό που καλύπτει τα δικαστικά της έξοδα. Άλλωστε, σκοπός της Bridgeport ήταν να μη συνεχίσει τον δικαστικό αγώνα, καθώς μετά την αίτηση πτώχευσης που κατέθεσε η Napster, δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες να πάρουν τα χρήματα που διεκδικούν από πνευματικά δικαιώματα οι δισκογραφικές εταιρίες.

Εκτός όμως από την Bridgeport, η Bertelsmann έχει να αντιμετωπίσει μεγάλες εταιρίες όπως η EMI και η Universal, οι οποίες υποστηρίζουν ότι η γερμανική εταιρία, που βοήθησε οικονομικά το Napster, ουσιαστικά είχε τον έλεγχο του και ως εκ τούτου έχει και την ευθύνη για την ανταλλαγή των πειρατικών μουσικών αρχείων στο διαδίκτυο.

Σχόλια