Συμβιβασμός για την Dow Jones για συκοφαντική δυσφήμηση μέσω του διαδικτύου

0

Η εταιρία Dow Jones αναγκάστηκε να έλθει σε συμβιβασμό με τον Αυστραλό μεγαλοεπιχειρηματία Joe Gutnick, ύστερα από αγωγή του για συκοφαντική δυσφήμιση. Συγκεκριμένα, ο Gutnick υποστηρίζει ότι η εταιρία, η οποία εκτός από τους δείκτες χρηματιστηριακής αξίας, εκδίδει το περιοδικό Barron’s και την εφημερίδα The Wall Street Journal, τον χαρακτήριζε σε άρθρο του Barron’s τον Οκτώβριο του 2000 ως μηχανορράφο, μπλεγμένο σε απάτες με μετοχές.

Η Dow Jones υποστήριξε ότι η υπόθεση πρέπει να εκδικαστεί στην Αμερική, όπου η νομοθεσία για τη συκοφαντική δυσφήμιση ευνοεί τις εκδοτικές εταιρίες, καθώς το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στις ΗΠΑ. Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο της Αυστραλίας έκρινε ότι το δικαστήριο της Victoria, από όπου κατάγεται ο Gutnick έχει δικαιοδοσία, επειδή οι κάτοικοι της πόλης μπορούσαν να διαβάσουν το άρθρο μέσω του Internet.

Κατόπιν τούτου η εναγομένη ανασκεύασε το υβριστικό δημοσίευμα και συμφώνησε να πληρώσει 137.500 δολάρια στον Gutnick και επιπλέον 306.000 δολάρια για τα δικαστικά έξοδά του. Πάντως, νομικοί κύκλοι αναφέρουν ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου δημιουργεί παγκόσμιο δικαστικό προηγούμενο που δίνει τη δυνατότητα υποβολής αγωγών σε βάρος εκδοτικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο, ανεξαρτήτως της γεωγραφικής τους έδρας.

Σχόλια