Συμβιβασμός στη δικαστική διαμάχη μεταξύ Microsoft και Lindows

0

Με συμβιβασμό λήγει τελικά η δικαστική διαμάχη ανάμεσα στις εταιρίες Microsoft και Lindows, ύστερα από μηνύσεις της πρώτης για παραβίαση του δικαιώματος στο σήμα. Ειδικότερα, η Microsoft θα καταβάλλει συνολικά 20 εκατ. δολάρια στην Lindows με την προϋπόθεση ότι αυτή θα αλλάξει το όνομα του λειτουργικού της συστήματος σε Linspire.

Η Microsoft είχε καταθέσει μήνυση κατά της εταιρίας Lindows το 2001 στην Αμερική, επειδή το όνομά της παρέπεμπε στο γνωστό λειτουργικό σύστημα Windows, που ανήκει στη μηνύτρια εταιρία. Παρόμοιες μηνύσεις είχαν κατατεθεί στην Ευρώπη και στον Καναδά, ενώ η Microsoft είχε κερδίσει στα ασφαλιστικά μέτρα στην Ολλανδία, την Φινλανδία και τη Σουηδία. Παράλληλα, εκκρεμούσαν οι υποθέσεις στη Γαλλία, την Ισπανία και τον Καναδά. Ως εκ τούτου, με αυτό το συμβιβασμό δίνεται ένα τέλος σε μία πολύχρονη και ανά τον κόσμο δικαστική διαμάχη.

Η Lindows κατασκευάζει και αυτή ένα λειτουργικό σύστημα ανταγωνιστικό των Windows, το οποίο όμως βασίζεται στο σύστημα Linux.

Σύμφωνα με το συμβιβασμό η Lindows έχει προθεσμία 60 ημερών να αλλάξει το όνομα στα προϊόντα της και η Microsoft υποχρεούται να καταβάλλει τα 15 εκατ. δολ. σε 30 ημέρες και τα υπόλοιπα 5 εκατ. αφότου η Lindows μεταβιβάσει στη μηνύτρια τις ιστοσελίδες που έχουν σχέση me το σύστημα Lindows, το αργότερο μέχρι τις 25 Ιανουαρίου.

Τέλος, η Lindows μπορεί να χρησιμοποιεί τις σελίδες της www.lindows.com και www.lindowsinc.com για τα επόμενα 4 χρόνια, αλλά μόνο για να αναμεταβιβάζει τους χρήστες της στις νέες της σελίδες, ενώ μετά τα 4 χρόνια ο έλεγχος και αυτών των ιστοσελίδων θα περάσει στη Microsoft.