Συμβιβασμός της Apple για το προβληματικό iPod Nano

0

Εξωδικαστικό συμβιβασμό ύψους 22,5 εκατομμυρίων δολαρίων πέτυχε η Apple σε ομαδική αγωγή, η οποία κατατέθηκε τον Οκτώβριο του 2005 σε δικαστήριο της Καλιφόρνια και κατήγγειλε ότι η συσκευή iPod Nano παρουσίαζε ενοχλητικές γρατζουνιές και άλλα ελαττώματα, τα οποία είχε φροντίσει να αποκρύψει η κατασκευάστρια εταιρεία.

Η απόφαση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ελήφθη στα τέλη του Οκτωβρίου αλλά μόλις αυτήν την εβδομάδα οι ενάγοντες – μερικά εκατομμύρια ανθρώπων – ξεκίνησαν να λαμβάνουν τις σχετικές ειδοποιήσεις.

Η ακροαματική διαδικασία για την οριστική επικύρωση του συμβιβασμού έχει προγραμματιστεί για τις 28 Απριλίου.

Βάσει της συμφωνίας, οι ενάγοντες για να διεκδικήσουν μέρος της αποζημίωσης θα πρέπει να αποδείξουν ότι το iPod Nano που αγόρασαν εμφάνισε γρατζουνιές, οι οποίες επηρέασαν την απόδοση της συσκευής.

Ένας εκ των εναγόντων, ο Αμερικανός Τζέισον Τόμζακ υποστηρίζει στην αγωγή ότι η Apple «απέκρυψε τη σχεδιαστική ατέλεια και συμβούλευσε τους αγοραστές να προμηθευτούν επιπλέον εξοπλισμό για να προστατεύσουν την οθόνη από τις υπερβολικές εκδορές».

Σύμφωνα με το κείμενο της αγωγής, η Apple υποβάθμισε την αντοχή της οθόνης στην προσπάθειά της να κάνει το Nano όσο λεπτότερο γίνεται. Τα πλήκτρα και η οθόνη βρίσκονται πίσω από μια επίστρωση ρητίνης πολύ πιο λεπτή από ό,τι σε άλλες συσκευές iPod.
Ο Τόμζακ είχε ζητήσει επιστραφούν τα 25 δολάρια που έδωσε για να επιστρέψει το Nano του στην Apple και να πάρει καινούργιο, συν στο αρχικό κόστος της συσκευής καθώς και αποζημίωση.

Σχόλια