Συμβιβαστική συμφωνία των γιγάντων του διαδικτύου για τα στοιχεία προς την NSA

0

Μετά την πρόσκληση του Προέδρου των ΗΠΑ για διαφάνεια, πέντε από τις μεγαλύτερες εταιρείες του διαδικτύου κατέληξαν σε συμβιβαστική συμφωνία με την αμερικανική κυβέρνηση ώστε να έχουν ευρύτερο περιθώριο να δημοσιοποιούν πότε και ποια στοιχεία χρηστών τους, ζητούνται από τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Πρόκειται για τις εταιρείες Google, Microsoft, Yahoo!, Facebook και LinkedIn οι οποίες επέμεναν να έχουν τη δυνατότητα ελευθερίας ως προς το ζήτημα, θέλοντας να υπερασπιστούν την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, μετά τις αποκαλύψεις του Σνόουντεν.

Η συμφωνία των πέντε εταιρειών κατατέθηκε στο Δικαστήριο Παρακολούθησης και Πληροφοριών Εξωτερικού (FISC) που είναι αρμόδιο για τη δημοσιοποίηση στοιχείων αλλά και ενταλμάτων για υπηρεσίες όπως η NSA. Οι πέντε εταιρείες είχαν έρθει σε δύσκολη θέση όταν αναφερθηκαν σαν πηγές του προγράμματος PRISM των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, οπότε και εξέφρασαν τη δυσφορία τους για τη νομική δέσμευσή τους απέναντι στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Τόσο η αμερικανική κυβέρνηση ότο και οι πέντε εταιρείες δηλώνουν ικανοποιημένες με τη συμβιβαστική συμφωνία, παρά το γεγονός ότι οι εταιρείες που συμφώνησαν επιθυμούσαν μεγαλύτερη ευελίξία.

Με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, οι εταιρείες θα μπορούν να δημοσιεύουν τον αριθμό των αιτημάτων που σχετίζονται με ποινικές υποθέσεις, τον αριθμό απόρρητων ενταλμάτων που σχετίζονται με υποθέσεις εσωτερικής ασφάλειας, τον αριθμό αιτημάτων που γίνονται βάσει της ειδικής νομοθεσίας παρακολουθήσεων εξωτερικού FISA καθώς και των αριθμό των χρηστών που αφορούν τα αιτήματα.
 

Σχόλια