Συμβουλές προστασίας χρηστών από τις αλλαγές της Google

0

Συμβουλές προστασίας έδωσε στους χρήστες του διαδικτύου το ίδρυμα EFF (Electronic Frontier Foundation), καθοδηγώντας τους πώς να περιορίσουν τις συνέπειες των αλλαγών της πολιτικής απορρήτου της Google. Μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του, το ίδρυμα κατηύθυνε τους χρήστες στα κατάλληλα βήματα απαλοιφής του ιστορικού τους στο ίντερνετ και περιορισμού της δυνατότητας της Google να τους “σερβίρει” στοχευμένες διαφημίσεις.

Το EFF όρισε τα ακόλουθα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι χρήστες. Αρχικά, πρέπει να συνδεθούν στον προσωπικό τους λογαριασμό Google, για παράδειγμα το Gmail ή το YouTube. Στη συνέχεια πρέπει να επιλέξουν την επιλογή “History”, ώστε να μεταβούν στην ιστοσελίδα του ιστορικού,  https://www.google.com/history . Στη σελίδα αυτή, πρέπει να επιλέξουν την διαγραφή όλου του ιστορικού τους μέσω της επιλογής “Delete all web history”. Η διαγραφή του ιστορικού θα λειτουργεί και ως επιλογή απενεργοποίησης της αποθήκευσης του ιστορικού στο μέλλον.

Ακολουθώντας αυτή τη διαδικασία, ο χρήστης δεν θα είναι σε θέση να αποτρέψει τη Google από τη συγκέντρωση πληροφοριών που αφορούν την πορεία του στο διαδίκτυο. Η πρακτική σημασία της αποεπιλογής του ιστορικού περιήγησης έγκειται στο ότι η εταιρεία δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί τις πληροφορίες επ΄άπειρον, αλλά θα υποχρεούται να ανωνυμοποιήσει το αρχείο περιήγησης κάθε χρήστη μετά από δεκαοχτώ μήνες. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα είναι δυνατή και η προσαρμογή των αποτελεσμάτων αναζήτησης στις προτιμήσεις του χρήστη, όπως αυτές αποκαλύπτονται από την χαρτογράφηση της διαδικτυακής του πορείας. Σε κάθε περίπτωση, η ομάδα του ιδρύματος διευκρινίζει ότι η κίνηση αυτή δεν είναι ικανή να αποκλείσει την εφαρμογή της νέας πολιτικής απορρήτου της Google, ούτε θα αποτρέψει τη χρήση των αρχείων από τις αστυνομικές αρχές σε περίπτωση άσκησης δίωξης.

Το EFF (Electronic Frontier Foundation) απαρτίζεται από νομικούς, ακτιβιστές, πολιτικούς επιστήμονες και προγραμματιστές και έχει ιδρυθεί από το 1990 με σκοπό την προστασία των ψηφιακών δικαιωμάτων των καταναλωτών στο διαδίκτυο (ψηφιακά δικαιώματα – digital rights). Πριν μερικές εβδομάδες η ομάδα του ιδρύματος είχε ξεκινήσει την εκστρατεία ενημέρωσης και προστασίας των χρηστών κατά της νέας  πολιτικής απορρήτου της Google.

 

Σχόλια