Συμβούλιο της Ευρώπης: Γνωμοδότηση σχετικά με την αντιμετώπιση της διαδικτυακής προσέγγισης παιδιών, για σεξουαλικούς σκοπούς

0

Στα πλαίσια της εφαρμογής της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Παιδιών ενάντια στη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και Κακοποίηση, υιοθετήθηκε την περασμένη Τετάρτη Γνωμοδότηση, σχετικά με την αντιμετώπιση του φαινομένου της διαδικτυακής προσέγγισης παιδιών για σεξουαλικούς σκοπούς (online grooming).

Στην ανωτέρω Σύμβαση, η οποία έχει επικυρωθεί μέχρι στιγμής από 36 κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης, δεν παρέχεται ξεκάθαρος ορισμός της προσέγγισης παιδιών, με βλέψεις σεξουαλικής κακοποίησης. Συγκεκριμένα, η σεξουαλική κακοποίηση, η οποία διαπράττεται αποκλειστικά μέσω του διαδικτύου, ενδέχεται να μην θεωρείται εγκληματική πράξη και να παραμένει ατιμώρητη. Ορισμένες μορφές διαδικτυακής συμπεριφοράς, οι οποίες έχουν τραυματικές συνέπειες για τα παιδιά, όπως η παρακολούθηση πορνογραφικού περιεχομένου, δεν καλύπτονται ρητώς από τη Σύμβαση.

Αν και δε θα τροποποιηθεί το κείμενο της Σύμβασης, με την υιοθετούμενη Γνωμοδότηση παρέχεται χρήσιμη καθοδήγηση στα κράτη, τα οποία θέλουν να ενισχύσουν την προσπάθεια καταπολέμησης της διαδικτυακής προσέγγισης παιδιών, ποινικοποιώντας τέτοιες συμπεριφορές, ακόμα και αν η διαδικτυακή επικοινωνία θύτη και θύματος, δεν οδήγησε σε συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο. Επιφορτισμένες με την ευθύνη για την έρευνα και τη δίωξη των δραστών πρέπει να παραμείνουν οι αρχές επιβολής του νόμου και η ποινική δικαιοσύνη, ενώ εξειδικευμένες μη κυβερνητικές οργανώσεις μπορούν να παράσχουν βοήθεια, εφόσον τους ζητηθεί.