Συμβούλιο της Ευρώπης: συνεχώς αυξανόμενοι οι κίνδυνοι των παιδιών στο διαδίκτυο

0

Σε παρέμβαση του ο Επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης, Νιλς Μούιζνιεκς, αναφέρει τα οφέλη αλλά και τους κινδύνους που συνεπάγεται η πρόσβαση στο διαδίκτυο για τα παιδιά, ενώ προτείνει και τρόπους προστασίας και ενημέρωσης τους.

Ο Επίτροπος  Μούιζνιεκς χαρακτήρισε ως συνεχώς μεγαλύτερη πρόκληση την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών στον ψηφιακό κόσμο. Ειδικότερα, αναφέρει πως η πρόσβαση στο διαδίκτυο προσφέρει απεριόριστες δυνατότητες σε παιδιά και εφήβους, όπως ευρύτερη πληροφόρηση και τη δυνατότητα να λαμβάνουν και να μεταδίδουν πληροφορίες, ωστόσο τα οφέλη αυτά συνοδεύονται από κινδύνους παραβίασης των δικαιωμάτων τους, τόνισε ο ίδιος.

Ένας σημαντικός κίνδυνος είναι αυτός που σχετίζεται με την ιδιωτική ζωή των παιδιών και των νεαρών ατόμων, από την στιγμή που κοινοποιούν πληροφορίες και φωτογραφίες τους, οι οποίες παραμένουν στην δημοσιότητα ουσιαστικά για πάντα, σημείωσε ο Επίτροπος.  

Οι πληροφορίες αυτές μπορεί να έχουν επιβλαβείς συνέπειες στη ζωή τους, δεδομένου ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν κατά το δοκούν από εκπαιδευτικά ιδρύματα ή από πιθανούς μελλοντικούς εργοδότες.
Η διατήρηση δεδομένων, σχετικά με τις δραστηριότητες παιδιών και εφήβων στο διαδίκτυο για εμπορικούς σκοπούς, εγείρει επίσης ανησυχίες, για την προστασία της ιδιωτικής τους ζωής, ενώ παιδιά και έφηβοι, κινδυνεύουν να έρχονται σε επαφή με παράνομο ή επιβλαβές περιεχόμενο στο διαδίκτυο, όπως οι σελίδες πορνογραφίας αλλά και σελίδες με ρατσιστικό και βίαιο περιεχόμενο, υποκίνησης για κατάχρηση ουσιών ή προτροπής σε αυτοκτονία.

Ο Επίτροπος επεσήμανε ιδιαίτερα τον κίνδυνο που υπάρχει για παιδιά και εφήβους, από άτομα που χρησιμοποιούν ψεύτικη ταυτότητα και προφίλ, με σκοπό την παραπλάνηση τους για σεξουαλική ή άλλη εκμετάλλευση. Για τη δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος στο διαδίκτυο, ο Επίτροπος Μούιζνιεκς, κρίνει σκόπιμη τη χρήση εργαλείων φιλτραρίσματος περιεχομένου στους υπολογιστές που χρησιμοποιούνται από παιδιά και εφήβους και την καλύτερη εκπαίδευσή τους από ειδικά προγράμματα.
Τέλος, επικαλείται τις απεριόριστες δυνατότητές που προσφέρει το διαδίκτυο σε παιδιά και εφήβους, ενώ θεωρεί αναγκαία τη δημιουργία, όσον το δυνατόν περισσότερων ιστοτόπων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

http://humanrightscomment.org/2014/04/29/protecting-childrens-rights-in-the-digital-world-an-ever-growing-challenge/
 

Σχόλια