Συμφωνία για την ασφάλεια των ανήλικων χρηστών του διαδικτύου

0

Δεκαεπτά μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο υπέγραψαν για πρώτη φορά ευρωπαϊκή συμφωνία για τη βελτίωση της ασφάλειας χρηστών κάτω των 18 ετών ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης.
Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται οι εταιρείες Arto, Bebo, Dailymotion, Facebook, Giovani.it, Google/YouTube, Hyves, Microsoft Europe, Myspace, Nasza-klaza.pl, Netlog, One.lt, Skyrock, StudiVZ, Sulake/Habbo Hotel, Yahoo!Europe, και Zap.lu.
Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν ένα νέο κοινωνικό και οικονομικό φαινόμενο, έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον 41,7 εκατομμυρίων τακτικών χρηστών στην Ευρώπη και έχουν συμβάλει στη μεταβολή του τρόπου με τον οποίο επικοινωνούμε μέσω του διαδικτύου.
Η χρήση των κοινωνικών δικτύων αυξήθηκε το προηγούμενο έτος κατά 35% στην Ευρώπη και αναμένεται να υπερδιπλασιαστεί φθάνοντας τα 107,4 εκατομμύρια χρήστες μέχρι το 2012.
Για να εξασφαλιστεί η περαιτέρω ανάπτυξη των κοινωνικών δικτύων, οι νεαροί χρήστες θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς, όταν διευρύνουν τα δίκτυά τους ή μοιράζονται τις προσωπικές τους πληροφορίες. Η συμφωνία που υπεγράφη σήμερα στο Λουξεμβούργο κατά την ημέρα ασφαλέστερου διαδικτύου που οργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιτρέψει στους εφήβους να αντιμετωπίζουν διάφορους κινδύνους στο διαδίκτυο, όπως είναι η παρενόχληση στον κυβερνοχώρο ή η αποκάλυψη προσωπικών πληροφοριών.
“Η Επιτροπή χαιρετίζει την πρώτη ευρωπαϊκή συμφωνία σχετικά με την κοινωνική δικτύωση. Πρόκειται για σημαντικό βήμα προόδου ώστε τα παιδιά μας να είναι ασφαλέστερα στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ανά την Ευρώπη,”” δήλωσε η Επίτροπος για θέματα Κοινωνίας της Πληροφορίας και Μέσων Μαζικής Πληροφορίας, Βίβιαν Ρέντινγκ και συμπλήρωσε, “η κοινωνική δικτύωση έχει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης στην Ευρώπη, μπορεί να συμβάλει στην τόνωση της οικονομίας μας και να καταστήσει διαλογικότερη την κοινωνία μας, εφόσον τα μικρά παιδιά και οι έφηβοι έχουν εμπιστοσύνη και διαθέτουν τα αναγκαία εργαλεία για την προστασία τους, όταν κάνουν “”φίλους”” και μοιράζονται τις προσωπικές τους πληροφορίες στο διαδίκτυο. Θα παρακολουθήσω προσεκτικά την εφαρμογή της σημερινής συμφωνίας και η Επιτροπή θα επανεξετάσει το θέμα σε ένα χρόνο.””
Οι σημαντικότεροι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης στην Ευρώπη συναντήθηκαν για πρώτη φορά φέτος κατά την ημερίδα ασφαλέστερου διαδικτύου και αναγνώρισαν την ευθύνη που φέρουν για τον εντοπισμό των κινδύνων που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν στους ιστότοπούς τους τα άτομα ηλικίας κάτω των 18 ετών.
Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται η παρενόχληση στον κυβερνοχώρο (παρενόχληση παιδιών σε διαδικτυακούς ισότοπους ή μέσω κινητών μηνυμάτων), η παρενόχληση (από ενήλικες που επιχειρούν να αποκτήσουν φιλικές σχέσεις με παιδιά με την πρόθεση να τα κακοποιήσουν σεξουαλικά) και η επικίνδυνη συμπεριφορά όπως η αποκάλυψη προσωπικών πληροφοριών. Συμβάλλουν στον περιορισμό των κινδύνων αυτών:
Παρέχοντας ένα εύχρηστο και προσβάσιμο “”πλήκτρο αναφοράς καταχρήσεων””, που θα επιτρέψει στους χρήστες να καταγγέλλουν τυχόν φαινόμενα ανάρμοστης επαφής ή συμπεριφοράς άλλου χρήστη με ένα κλικ.
Εξασφαλίζοντας ότι τα στοιχεία ταυτότητας στο Διαδίκτυο και οι κατάλογοι επαφών χρηστών ιστότοπων ηλικίας κάτω των 18 ετών θα χαρακτηρίζονται εξ ορισμού “”ως ποσωπικού χαρακτήρα””.
Έτσι, θα είναι δυσκολότερο για κάθε κακοπροαίρετο τρίτο να έρχεται σε επαφή με νεαρά άτομα.
Εξασφαλίζοντας ότι τα προσωπικά στοιχεία των χρηστών ηλικίας κάτω των 18 ετών δεν μπορούν να αποτελούν αντικείμενο αναζήτησης (εντός των ιστότοπων ή με μηχανές αναζήτησης)
Εξασφαλίζοντας ότι οι δυνατότητες προστασίας των προσωπικών τους στοιχείων είναι εμφανέστατες και προσβάσιμες ανά πάσα στιγμή, ώστε οι χρήστες να μπορούν να αποφασίζουν εάν μόνο οι φίλοι τους ή ολόκληρη η υφήλιος θα έχει πρόσβαση στα στοιχεία ταυτότητάς τους στο Διαδίκτυο.
Παρεμποδίζοντας την χρήση των υπηρεσιών τους από ανηλίκους, εξασφαλίζοντας για παράδειγμα ότι εάν ένας ιστότοπος κοινωνικής δικτύωσης αφορά εφήβους ηλικίας άνω των 13 ετών, θα είναι δύσκολο για νεαρότερα άτομα να εγγραφούν σε αυτόν.
Οι ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης θα ενημερώσουν την Επιτροπή σχετικά με τις επιμέρους πολιτικές ασφαλείας τους για τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζουν τις αντίστοιχες αρχές για το θέμα αυτό μέχρι τον Απρίλιο του 2009.

Σχόλια