Συμφωνία Google-Hachette Livres για την ψηφιοποίηση και διάθεση τουλάχιστον 40.000 τίτλων

0

Σε συμφωνία με τον γαλλικό εκδοτικό οίκο Hachette Livre κατέληξε η Google αναφορικά με την ψηφιοποίηση και διάθεση βιβλίων.
«Πρόκειται για μία κατ’ αρχήν συμφωνία τέτοιου τύπου που υπογράφει η Google με γάλλο εκδότη», τόνισε ο γενικός διευθυντής της Hachette Livre Αρνό Νουρί, που πρόσθεσε ότι δεν πρόκειται για αποκλειστική συμφωνία των δύο μερών.
Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, η συμφωνία, που αφορά 40.000 με 50.000 έργα, τα οποία σήμερα είναι απρόσιτα και αφορούν αποκλειστικώς τη Γαλλία, θα ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο 6μηνο, ενώ ο εκδοτικός οίκος θα αποφασίζει ποια βιβλία θα διατίθενται ψηφιακά στο Google Books.

Αναφορικά με τα ανοιχτά μέτωπα που έχει η αμερικανική εταιρεία με δημιουργούς, συγγραφείς και εκδότες ανά τον κόσμο σε σχέση με την ψηφιοποίηση έργων τους, ο κ. Νουρί διευκρίνισε ότι «με αυτή τη συμφωνία δεν επιζητήσαμε να διευθετήσουμε το πρόβλημα της ψηφιοποίησης από το Google στο παρελθόν και ο οποιοσδήποτε έχει το δικαίωμα να συνεχίσει τις δικαστικές διώξεις εναντίον του».
Οι δικαστικές διαμάχες άρχισαν μετά την απόφαση της Google να ψηφιοποιήσει χωρίς άδεια και παρά τις προειδοποιήσεις των δικαιούχων περισσότερα από 12 εκατομμύρια τίτλους. Ήδη η εταιρεία έχει κριθεί, το 2009, ένοχη πλαστογραφίας από δικαστήριο των Παρισίων, μετά την αγωγή εκδοτικού οίκου και του Εθνικού Συνδικάτου Εκδόσεων (SNE) της χώρας. Εκκρεμεί σχετικά η εκδίκαση της έφεσης που άσκησε ο αμερικανικός διαδικτυακός κολοσσός.

Σχόλια