Συμφωνία προστασίας των προσωπικών δεδομένων από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας

0

Τις οδηγίες προσυπέγραψαν μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες κινητής τηλεφωνίας –μεταξύ των οποίων οι Orange, Vodafone και Deutsche Telecom-, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την ανησυχία τους.

Αφορμή για την εκπόνηση των οδηγιών αποτέλεσαν πρόσφατες αποκαλύψεις για εφαρμογές που συνέλεγαν και χρησιμοποιούσαν μεγάλο όγκο προσωπικών πληροφοριών των χρηστών χωρίς την άδεια ή τη γνώση τους. «Τα πρόσφατα γεγονότα δείχνουν την ανάγκη διαφύλαξης της ιδιωτικότητας των χρηστών. Οι καταναλωτές στο τέλος θα αναζητήσουν εταιρείες που σέβονται τα προσωπικά τους δεδομένα», ανέφερε εκπρόσωπος της GMSA.

Οι οδηγίες της Ένωσης παροτρύνουν τις εταιρείες να διασφαλίζουν την ανάπτυξη εφαρμογών που ενημερώνουν τους χρήστες για το είδος και τον όγκο των πληροφοριών στις οποίες αποκτούν πρόσβαση. Κάθε χρήστης πρέπει να γνωρίζει σαφώς τί είδους πληροφορίες αποκτά η εφαρμογή, καθώς και τον τρόπο και το σκοπό χρήσης αυτών. Η οδηγία καλύπτει επίσης το ζήτημα της αποθήκευσης συγκεκριμένων πληροφοριών μετά την κατάργηση της εγκαταστημένης εφαρμογής από τον χρήστη. Ορίζει, δηλαδή, ότι σε περίπτωση που ο χρήστης επιθυμεί να διακόψει τη χρήση της υπηρεσία και να διαγράψει την εφαρμογή, πρέπει να διαγραφεί και ολόκληρο το αρχείο με τις αποθηκευμένες πληροφορίες του χρήστη.

Η δημοσίευση των οδηγιών μαρτυρά την αυξανόμενη συνειδητοποίηση των εταιρειών ως προς τους κινδύνους που θέτουν οι νέες εφαρμογές για τα προσωπικά δεδομένα κι επιβεβαιώνει την ύπαρξη θετικής βούλησης περιορισμού αυτών των κινδύνων. Το μειονέκτημα είναι ότι οι οδηγίες αυτές είναι δεσμευτικές μόνο για τις εφαρμογές που έχουν αναπτύξει οι ίδιες οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, που μετέχουν στη GMSA. Η Ένωση φυσικά εξέφρασε την επιθυμία της να ακολουθήσουν τις οδηγίες με δική τους πρωτοβουλία και οι υπόλοιποι κατασκευαστές εφαρμογών για smartphones. «Συμβουλεύουμε όλους τους κατασκευαστές να κοιτάξουν τις οδηγίες, διότι μπορεί να τους αφορούν στο βαθμό που βοηθούν στην κατανόηση των κινδύνων για τα προσωπικά δεδομένα», ανέφερε εκπρόσωπος της GMSA.

Σχετικό link

Σχόλια