Συμφωνία της Google με την Ένωση Αμερικανών Εκδοτών

0

Η εταιρεία Google προχώρησε στη σύναψη επταετούς συμφωνίας με εκδοτικούς οίκους των Ηνωμένων Πολιτειών, θέτοντας έτσι ένα τέρμα σε δικαστική αντιπαράθεση που εκκρεμούσε από το 2005 και αφορούσε παραβίαση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας κατόπιν ψηφιοποίησης έργων για τους σκοπούς της ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης που ετοιμάζει η αμερικανική εταιρεία.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο της συμφωνίας [Link], η Google αναγνωρίζει τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας των εκδοτών και κατ’ επέκταση τα πέντε μέλη της Ένωσης Αμερικανών Εκδοτών (Association of American Publishers – AAP) καθώς και οι υπόλοιποι αμερικανοί εκδότες που συμμετέχουν στη συμφωνία, θα είναι σε θέση είτε να αποσύρουν τα έργα τους από τη βάση της Google είτε να δώσουν ρητή συγκατάθεση προκειμένου τα βιβλία τους να καταστούν προσιτά στο κοινό μέσω του καινοτόμου project.

Αυτοί που θα δεχθούν τα έργα τους να παραμείνουν στην ηλεκτρονική βιβλιοθήκη της Google, θα λάβουν ένα ψηφιακό αντίγραφο για προσωπική τους χρήση.

Ο διευθυντής της AAP,Tom Allen δήλωσε ικανοποιημένος από τη έκβαση των διαπραγματεύσεων και τόνισε ότι τελικά αποδείχθηκε ότι οι ηλεκτρονικές υπηρεσίες παρέχουν καινοτόμες λύσεις προς όφελος του κοινού, σεβόμενες ταυτόχρονα τους κατόχους δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.

Εκπρόσωποι του αμερικανικού κολοσσού από την πλευρά τους, ξεκαθαρίζουν ότι τα προσφάτως συμφωνηθέντα με την Ένωση Αμερικανών Εκδοτών δεν επηρεάζουν και δε θέτουν υπό αμφισβήτηση προγενέστερο διακανονισμό της εταιρείας με την Authors Guild. Τέλος, να σημειωθεί ότι δεν έχουν διαρρεύσει στοιχεία σχετικά με τους οικονομικούς όρους της συμφωνίας.