Συμφωνίες της Microsoft με κατασκευαστές για την προστασία πατέντων

0

Συμφωνίες παροχής αδειών χρήσης για πατενταρισμένη τεχνολογία έχει συνάψει η Microsoft με πάνω από δέκα κατασκευαστές κινητών Android, εννέα από τις οποίες ολοκληρώθηκαν τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Ανάμεσα στους κατασκευαστές είναι οι εταιρείες HTC, Samsung και Coral, με βάση υπολογισμού της αποζημίωσης τα 5 δολάρια ανά πωλούμενη συσκευή τεχνολογίας Android.

Η τεχνολογία Android αναπτύχθηκε από την Google και χρησιμοποιείται ευρέως σε τελευταίας γενιάς smartphones από διάφορες εταιρείες. Η ίδια η Google δεν χρεώνει τους κατασκευαστές για τη χρήση της τεχνολογίας της, διότι επωφελείται οικονομικά από τη χρήση της μηχανής αναζήτησης που είναι ενσωματωμένη στο λογισμικό. Εκπρόσωποί της κατηγορούν την Microsoft ότι οι συμφωνίες αδειών χρήσης που συνάπτει γίνονται καθαρά για κερδοσκοπικούς λόγους, αφού δεν υπάρχει κανένα νόμιμο προστατευτέο πνευματικό δικαίωμα της εταιρείας πάνω στις εφευρέσεις που επικαλείται. Συγκεκριμένα, η Microsoft είχε συνάψει τις συμφωνίες επικαλούμενη ότι η τεχνολογία Android αξιοποιεί δύο καινοτόμες μεθόδους σχετικά με την διαχείριση μνήμης και τον τρόπο καταχώρησης επαφών, που της ανήκουν.«Οι συμφωνίες αυτές εγγυώνται το σεβασμό του portfolio εφευρέσεων της Microsoft και την εύλογη αποζημίωση για τη χρήση αυτών.

Επιπλέον, δίνουν τη δυνατότητα στους αδειούχους να χρησιμοποιούν την τεχνολογία μας σε σταθερή βάση και για μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσαν οι δικηγόροι του αμερικανικού κολοσσού.Προς το παρόν η Microsoft δεν έχει στραφεί κατά της Google, ενώ εκκρεμούν αντιδικίες με άλλες εταιρείες τεχνολογίας. Το τελευταίο διάστημα, ωστόσο, η Google βολιδοσκοπεί την προοπτική εξαγοράς της Motorola, ή οποία ανταλλάσσει αγωγές με την Microsoft για παραβιάσεις περιουσιακών δικαιωμάτων σχετιζόμενων με πατέντες της δεύτερης.
 

Σχόλια