Συμμαχία κορυφαίων εταιρειών τεχνολογίας για την ηλεκτρονική παρακολούθηση

0

Τις δυνάμεις τους ενώνουν στο ζήτημα των ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων απο τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, οκτώ κορυφαίες εταιρείες σε μία συμμαχία με το όνομα “Reform Government Surveillance Group”.

Πρόκειται για τις εταιρείες Google, Apple, Facebook, Twitter, AOL, Microsoft, LinkedIn και Yahoo οι οποίες ζητούν μεταρρυθμίσεις ευρείας κλίμακας πάνω στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας αυτής, η συμμαχία των 8 γιγάντων έχει συντάξει επιστολή προς τον πρόεδρο των ΗΠΑ και το Κογκρέσο, όπου υπογραμμίζεται ότι οι παρούσες πρακτικές παρακολούθησης υπονομεύουν τις ελευθερίες των πολιτών τονίζοντας ότι “οι αποκαλύψεις του καλοκαιριού υπογραμμίζουν την άμεση ανάγκη μεταρρύθμισης στις πρακτικές κυβερνητικής παρακολούθησης σε όλο τον κόσμο». Η υπόθεση Σνόουντεν, σύμφωνα με πολλές απο τις παραπάνω εταιρείες, και οι αποκαλύψεις που ήρθαν στο προσκήνιο υπονόμευσαν την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης προς το Ίντερνετ, γεγονός που συνιστά απειλή προς τα επιχειρηματικά τους συμφέροντα.

Για το λόγο αυτό, οι οκτώ εταιρίες παρουσιάζουν σχέδιο για τη ρύθμιση του πλαισίου λειτουργίας και της κυβερνητικής παρακολούθησης, και ζητούν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να ηγηθεί μίας παγκόσμιας προσπάθειας για την εφαρμογή του. Το ενιαίο μέτωπο που δημιούργησαν οι παραπάνω εταιρείες αποτελεί τη μεγαλύτερη προσπάθεια μέχρι σήμερα στο θέμα των ηλεκτρονικών παρακολουθήσεων καθώς ο κλάδος της τεχνολογίας αποτελεί σημαντικό πόλο ισχύος στην οικονομική και πολιτική ζωή της χώρας.

Παρόλα αυτά, κάποιες πλευρές εκφράζουν σκεπτικισμό σε ότι αφορά τα κίνητρα των εταιρειών αυτών ή την απουσία άλλων γιγάντων όπως η Verizon, η AT&T, η Amazon, η Cisco, η eBay κ.ά.

Σχόλια