Συμμετοχή της Google στην αντιμονοπωλιακή έρευνα κατά της Microsoft

0

Η εταιρεία διαδικτυακών υπηρεσιών Google μαζί με άλλες εταιρείες που αναπτύσσουν browser ανακοίνωσε ότι θα συμμετάσχει στη νέα έρευνα που έχουν ανοίξει οι αντιμονοπωλιακές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Microsoft, λόγω της ενσωμάτωσης του Internet Eplorer στα Windows.
Η Google παρουσίασε το δικό της πρόγραμμα πλοήγησης στο Διαδίκτυο, με την ονομασία Chrome, πέρυσι το Σεπτέμβριο, χωρίς όμως να έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να κερδίσει σημαντικό μερίδιο στην αγορά.
Στην αντιμονοπωλιακή έρευνα της ΕΕ συμμετέχουν επίσης το Mozilla Foundation που αναπτύσσει το Firefox καθώς και τη νορβηγική Opera, η οποία είχε καταθέσει την αρχική καταγγελία στις αρχές.
Η Google υποστηρίζει ότι «η αγορά των browser παρουσιάζει ακόμα έλλειμμα ανταγωνισμού, γεγονός που εμποδίζει την καινοτομία προς όφελος των καταναλωτών» γράφει σε εταιρικό ιστολόγιο ο Σούνταρ Πίτσαι, αντιπρόεδρος και διευθυντής παραγωγής της Google.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγόρησε τη Microsoft τον Ιανουάριο ότι η ενσωμάτωση του Internet Explorer στο λειτουργικό σύστημα συνιστά κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην αγορά (δεδομένου ότι τα Windows είναι εγκατεστημένα στο 95% των PC σε όλο τον κόσμο) και παραβιάζει τους κανόνες ανταγωνισμού.
Με προηγούμενες αποφάσεις η ΕΕ έχει επιβάλει στη Microsoft πρόστιμα-ρεκόρ δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων, τόσο για παραβιάσεις των κανόνων ανταγωνισμού όσο και για μη συμμόρφωση με τα διορθωτικά μέτρα.

Σχόλια