Συνασπισμός κατά της «πειρατείας»

0

Ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας του υπουργείου Πολιτισμού σε συνεργασία με τις ελληνικές αρχές συνέστησαν κοινό μέτωπο για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας αλλά και την ενημέρωση του κοινού σε θέματα διανοητικής ιδιοκτησίας.
Ο νέος αυτός οργανισμός ονομάζεται «Αντιπειρατικός Συνασπισμός» και έχει στόχο να πετύχει μια ενημέρωση σε βάθος χρόνου όλων των καταναλωτών στη Ελλάδα ώστε να αντιληφθούν ότι η αγορά παραποιημένων και πειρατικών προιόντων δεν αποτελεί μόνον κλοπή αλλά εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία τους προμηθεύοντάς τους με προϊόντα τα οποία δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ελέγχου και ασφαλείας των πρϊόντων που κανείς προμηθεύεται από τη νόμιμη αγορά. Σκοπό επίσης έχει να συσπειρώσει σε έναν κοινό αγώνα δράσης όλους τους θιγόμενους φορείς, όπως επιμελητήρια, εμπορικούς συλλόγους αλλά και άλλους φορείς.
Ο εν λόγω συνασπισμός θεωρεί καθοριστικό το ρόλο του Τύπου σε θέματα πάταξης της πειρατείας και ενημέρωσης του κοινού για τα βλαπτικά για τους δημιουργούς, τη χώρα και τις επιχειρήσεις αποτελέσματα της πειρατείας.
Το φαινόμενο της πειρατείας, μέσα στο ευρύτατο κύκλο του παραεμπορίου παραποιημένων προϊόντων, κατέχει υψηλότατη θέση μαζί με την παραποίηση σημάτων προϊόντων ένδυσης, αξεσουάρ, γυαλιών, αρωμάτων κ.ο.κ. επιφέροντας τεράστιες απώλειες εσόδων για το ελληνικό κράτος, για τους δημιουργούς και τις βιομηχανίες παραγωγής και προώθησης των προϊόντων αυτών.
Συγκεκριμένα πλήττει σημαντικά το υγιές εμπόριο, οδηγεί χιλιάδες εργαζόμενους καθημερινά στην ανεργία και συνιστά απώλεια δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως για το ελληνικό δημόσιο από φόρους και ΦΠΑ, γεγονός που έχει αντίκτυπο στον κάθε Έλληνα φορολογούμενο.
Υπολογίζεται ότι η απώλεια κρατικού εισοδήματος είναι πάνω από 2 δις ευρώ τo χρόνο από φόρους και ΦΠΑ όσον αφορά τουλάχιστον τη βιομηχανία θεάματος στην Ελλάδα.

Σχόλια