Συνδιάσκεψη για την προστασία των ανηλίκων στην ψηφιακή εποχή

0

Συνδιάσκεψη για «την προστασία των ανηλίκων στην ψηφιακή εποχή» σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, διοργάνωσε η Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης, στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν τη συνεισφορά της παιδείας στη δημιουργία υπεύθυνων χρηστών, καθώς και την ανάγκη η βιομηχανία του διαδικτύου να επενδύσει στην ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων των χρηστών και ιδιαίτερα των ανηλίκων. Ο μάνατζερ δημόσιας πολιτικής της Google κ. Διονύσης Κολοκοτσάς αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και τις εκστρατείες για ένα ασφαλέστερο διαδίκτυο και δήλωσε: «Το πιο σημαντικό για μας είναι το feedback. Να έχουμε ανάδραση, ώστε να βοηθήσουμε τα παιδιά να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο πιο παραγωγικά και με μεγαλύτερη ασφάλεια».

«Όταν τα πράγματα έρχονται στο στάδιο της υλοποίησης, τότε όλα γίνονται περίπλοκα» ανέφερε η επικοινωνιολόγος και επιστημονικός συνεργάτης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Ζωζέτα Μηλιοπούλου, ενώ η συντονίστρια του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου και επικεφαλής της «Δράσης Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης» Saferinternet.gr κ. Βερόνικα Σαμαρά πρόσθεσε  «Θα πρέπει να παροτρύνουμε τα παιδιά να γίνουν δημιουργοί». Ο Γκιόρκι Όκσο, εκπρόσωπος της ραδιοτηλεοπτικής Αρχής στην Ουγγαρία, δήλωσε πως «οι διατάξεις που αφορούν την προστασία των ανηλίκων πρέπει να είναι σεβαστές».

Σε στοιχεία της έρευνας για την αντιμετώπιση του βίαιου εξτρεμισμού μέσω διαδικτύου στην Σουηδία, αναφέρθηκε η Εύα Θόρλσαντ, από το Συμβούλιο Επικοινωνίας της Σουηδίας. Μιλώντας για τις τεράστιες διαφορές σχετικά με τη χρήση του διαδικτύου μεταξύ άκρας δεξιάς, άκρας αριστεράς και τζιχαντιστών, δήλωσε πως η ακροδεξιά είναι πολύ δραστήρια στα μέσα ενημέρωσης με ιστοσελίδες με μεγάλη παραγωγή ειδήσεων, που τις χρησιμοποιούν για τους δικούς τους σκοπούς, ενώ κατέληξε: «Ισχυρίζονται ότι κατέχουν την αλήθεια και ότι όλα τα άλλα μέσα ενημέρωσης είναι διεφθαρμένα, ενώ παράλληλα στρατολογούν νέα μέλη».

Σχόλια