Συνέδριο για τα πνευματικά δικαιώματα στο διαδίκτυο

0

Συνέδριο με θέμα «Εθνικές πολιτικές συνεργασίας για την επιβολή δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων στο διαδίκτυο μεταξύ δικαιούχων και παρόχων υπηρεσιών διαδικτύου» διεξάγεται σήμερα και αύριο στην Αθήνα (Μουσείο Ακροπόλεως), υπό την αιγίδα της Unesco, της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου μίλησε η Πρόεδρος της γαλλικής αρχής για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων, HADOPI (Haute Autorité pour la diffusion des œuvres et la protection des droits sur internet), η οποία περιέγραψε το γαλλικό ρυθμιστικό πλαίσιο. Μεταξύ των εξουσιών της HADOPI περιλαμβάνεται η δυνατότητα εντοπισμού χρηστών του διαδικτύου οι οποίοι έχουν παραβιάσει το νόμο για την προστασία πνευματικών δικαιωμάτων, κυρίως μέσω δικτύων peer to peer.

Η αρχή, σε συνέχεια του εντοπισμού των εν λόγω χρηστών, προχωρά στην αποκαλούμενη «riposte graduée», ένα είδος σταδιακής προειδοποίησης των παραβατών μέσω τριών βημάτων. Σε περίπτωση που ο παραβάτης αγνοήσει τις τρεις διαδοχικές προειδοποιήσεις που θα του απευθύνει η αρχή και συνεχίσει να παραβιάζει τον νόμο περί προστασίας των πνευματικών δικαιωμάτων, τότε αυτός οδηγείται ενώπιον των δικαστικών αρχών, οι οποίες και κρίνουν επί της υποθέσεως.

Μεταξύ των υπολοίπων παρευρισκομένων και ομιλητών της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου ήταν επίσης εκπρόσωποι των ρυθμιστικών αρχών των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας, της Ουγγαρίας, ενώ από την ελληνική πλευρά παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι του Δικαστικού Σώματος και της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Τέλος, δόθηκε έμφαση στη σημασία συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων φορέων προκειμένου να υπάρξει μία πιο αποτελεσματική προστασία στο διαδίκτυο, έναν χώρο εκ φύσεως παγκοσμίου χαρακτήρα.

Σχόλια