Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών προκαλεί ανησυχία για την ελευθερία του διαδικτύου

0

Η Διεθνής Ένωση Τηλεπικοινωνιών (International Telecommunication Union – ITU), η οποία αποτελεί φορέα συνεργαζόμενο με τα Ηνωμένα Έθνη, θα πραγματοποιήσει παγκόσμιο συνέδριο με τίτλο «World Conference on International Telecommunication – WCIT», το οποίο θα διεξαχθεί στο Dubai, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, από 3-14 Δεκεμβρίου 2012 και θα έχει κεντρικό αντικείμενο συζήτησης την τροποποίηση της ισχύουσας διεθνούς νομοθεσίας που διέπει τη ροή των πληροφοριών στο διαδίκτυο (International Telecommunication Regulations – ITR).

Ειδικότερα, τα θέματα που θα συζητηθούν αφορούν την αναθεώρηση της διεθνούς συμφωνίας για ζητήματα σχετικά τη διεθνή διασύνδεση των πληροφοριών και των υπηρεσιών επικοινωνίας. Να σημειωθεί μάλιστα ότι οι τελευταίες ενέργειες διαπραγμάτευσης της ITR έλαβαν χώρα το 1988.

Εν όψει του συνεδρίου, ομάδες ακτιβιστών που προασπίζονται την ελευθερία του διαδικτύου έχουν εκφράσει την έντονη ανησυχία τους για την έκβαση των συζητήσεων καθώς έχει διαρρεύσει ότι κάποιες από τις προτάσεις που θα βρεθούν στο τραπέζι των συνομιλιών θα είναι η φορολόγηση της διαδικτυακής κίνησης και η παροχή αυξημένου πεδίου κυβερνητικού ελέγχου σχετικά με την πρόσβαση και την ελεύθερη πλοήγηση στο διαδίκτυο. Οι εν λόγω ομάδες μάλιστα έχουν προχωρήσει σε καμπάνια καλώντας τους χρήστες του διαδικτύου να εναντιωθούν στην απειλή της ανοιχτής φύσης του τελευταίου.

Σχόλια