Συνεργασία Facebook-Websense για την προστασία των χρηστών από κακόβουλες ιστοσελίδες

0

Σκοπός της συνεργασίας είναι να αναπτυχθεί ένα προστατευτικό σύστημα, που θα ειδοποιεί τους χρήστες, κάθε φορά που επιχειρούν να συνδεθούν με URLs, που έχουν τυποποιηθεί ως βλαπτικά από την Websense και έχουν αποκλειστεί γι’ αυτό το λόγο.

Η ιδέα της συνεργασίας με τη συγκεκριμένη εταιρεία προέκυψε για να λυθεί ένα όχι ασήμαντο πρόβλημα που αντιμετώπιζαν τον τελευταίο καιρό οι διαχειριστές του κοινωνικού δικτύου. Ενώ ο έλεγχος της διαχειριστικός ομάδας πάνω στα προφίλ και τα δεδομένα των χρηστών είναι αρκετά συγκεντρωτικός –συχνά μάλιστα κατηγορείται η εταιρεία για το βαθμό γνώσης επί των αρχείων των χρηστών-, δεν είναι δυνατόν να ελεγχθούν οι εκ των έσω επιθέσεις, δηλαδή η συχνή εμφάνιση στην κεντρική σελίδα συνδέσμων URLs, οι οποίοι φαίνονται σαν να έχουν αναρτηθεί από φίλους του χρήστη. Οι σύνδεσμοι αυτοί προφανώς είναι αυξημένης επικινδυνότητας, καθώς με το πάτημα πάνω τους, ενεργοποιούνται μηχανισμοί phising και αποκτάται πρόσβαση σε κωδικούς και πληροφορίες του περίεργου χρήστη.

Για να επιτύχει την επιδιωκόμενη αυξημένη ασφάλεια η Websense παρουσίασε αναλυτικά τον τρόπο λειτουργίας του νέου συστήματος “Threatseeker Cloud”. Το σύστημα θα λειτουργεί στα πλαίσια βάσης δεδομένων κάθε ανιχνεύσιμου κακόβουλου λογισμικού, ενώ θα ανανεώνεται συνεχώς με την αξιολόγηση όλων των συνδέσμων που αναρτώνται στα διάφορα προφίλ. Με αυτή τη μέθοδο –την ανανέωση δηλαδή της βάσης σε πραγματικό χρόνο- θα εξολοθρεύονται ακόμη και άγνωστες απειλές, που δεν έχουν προηγουμένως καταχωρηθεί ως τέτοιες. Όταν ο χρήστης κάνει κλικ πάνω στο σύνδεσμο, θα εμφανίζεται σχετικό προειδοποιητικό μήνυμα, που θα παρακινεί το χρήστη να επιστρέψει στην προηγούμενη σελίδα. «Αυτό που αυξάνει την επικινδυνότητα της συγκεκριμένης απειλής είναι ότι εκμεταλλεύονται την εμπιστοσύνη των 700 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook προς τους φίλους τους. Ενώ σε άλλη περίπτωση ο χρήστης θα υποψιαζόταν ότι πρόκειται για ιό, για παράδειγμα αν δεχόταν το εν λόγω URL ως spam mail, τώρα παραπλανάται και νομίζει ότι, εφόσον την ανάρτηση έκανε κάποιος φίλος, θα είναι ασφαλής.

Η συνεργασία με το Facebook επιδιώκει ακριβώς να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των χρηστών στους φίλους τους, σημείο-κλειδί ολόκληρης της υπηρεσίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Websense, Spencer Parker.

Σχόλια