Συνεργασία για βίντεο υψηλής ευκρίνειας

0

Πέντε μεγάλοι κατασκευαστές ηλεκτρονικών συσκευών συνεργάζονται για την προώθηση ενός ακόμα προτύπου που επιτρέπει την ασύρματη μετάδοση βίντεο υψηλής ευκρίνειας μέσα στο σπίτι.

Στη νέα κοινοπραξία, οι Sony, Samsung, Motorola, Sharp και Hitachi αναπτύσσουν ένα βιομηχανικό στάνταρτ που βασίζεται στην τεχνολογία WHDI (Wireless Home Digital Interface) της ισραηλινής εταιρείας Amimon.

«Αν έχετε μια τηλεόραση στο σπίτι, η τηλεόραση αυτή θα μπορεί να συνδεθεί με οποιαδήποτε πηγή, είτε πρόκειται για τον αποκωδικοποιητή στο σαλόνι, το PlayStation στο υπνοδωμάτιο ή ένα DVD player στο άλλο υπνοδωμάτιο» εξήγησε ο Νόαμ Γκέρι, συνιδρυτής της Amimon.

Η ισραηλινή εταιρεία ήδη πουλά τσιπ WHDI και εκτιμά ότι οι πρώτοι τηλεοπτικοί δέκτες με τη νέα τεχνολογία θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν του χρόνου, με τιμές γύρω στα 100 δολάρια περισσότερο από ό,τι οι συμβατικές τηλεοράσεις.

Στο μεταξύ, η Sony και η Samsung συμμετέχουν και στην ανάπτυξη ενός διαφορετικού προτύπου ασύρματης τηλεόρασης. Πρόκειται για το ανταγωνιστικό στάνταρτ WirelessHD, βασισμένο στην τεχνολογία της καλιφορνέζικης SiBEAM.

Το WirelessHD αξιοποιεί μια ανοιχτή περιοχή του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος στα 60 GHz για τη μετάδοση βίντεο υψηλής ευκρίνειας χωρίς συμπίεση.

Αυτό σημαίνει ότι προσφέρει υψηλή ποιότητα εικόνας, το πρόβλημα όμως είναι ότι η εμβέλειά του είναι μικρή και δεν μπορεί να καλύψει ένα ολόκληρο σπίτι.

Μία ακόμα τεχνολογία για ασύρματες συνδέσεις βίντεο προωθείται από την αμερικανική Monster Cable Products. Βασίζεται στα γρήγορα ασύρματα δίκτυα UltraWide Band (UWB) και αναμένεται να κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ με τη μορφή ξεχωριστών συσκευών που συνδέονται στην τηλεόραση και στην πηγή της εικόνας.

Σχόλια