Συνεχίζεται η δικαστική κόντρα μεταξύ του Χόλιγουντ και της RealNetworks

0

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δικαστική διαμάχη μεταξύ του Χόλιγουντ και της βιομηχανίας της τεχνολογίας για το ποιος θα έχει τον έλεγχο της ψηφιακής ψυχαγωγίας
Έξι από τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά στούντιο του Χόλιγουντ υποστηρίζουν ότι η εταιρεία ψηφιακών πολυμέσων RealNetworks παραβιάζει τους κανόνες για την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων με το νέο πρόγραμμα αντιγραφής DVD .
Αυτήν την εβδομάδα δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο πρόκειται να αποφανθεί εάν οι κάτοχοι DVD μπορούν να κάνουν αντίγραφα των ταινιών όπως συμβαίνει με τα CD.
«Οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να αντιγράφουν DVD όπως ακριβώς συμβαίνει με την αντιγραφή της μουσικής την τελευταία δεκαετία», υποστήριξε ο Μπιλ Χάνκερς από την RealNetworks.

Το RealDVD δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας ενός και μόνο αντίγραφου της εκάστοτε ταινίας και μπορεί να μεταδίδεται μόνο μέσα στον υπολογιστή που δημιουργήθηκε.
Ο χρήστης θα μπορεί να μεταφέρει τα αρχεία του DVD σε πέντε επιπλέον υπολογιστές Windows, αλλά μόνο εφόσον αγοράσει επιπλέον αντίγραφα του λογισμικού, στην τιμή των 20 δολαρίων το καθένα.

Ωστόσο, το RealDVD αδυνατεί να αποκωδικοποιήσει Blu-ray δίσκους υψηλής ευκρίνειας, οι οποίοι διαθέτουν υψηλότερη προστασία από τα απλά DVD.

Εν τω μεταξύ, οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να κατεβάζουν από το διαδίκτυο ορισμένες κινηματογραφικές ταινίες. Τα στούντιο επιτρέπουν στους χρήστες να αντιγράψουν ψηφιακά μια ταινία σε υπολογιστή πληρώνοντας περισσότερο για μια «επαυξημένη εκδοχή» ενός DVD.
Αναλυτές εκτιμούν ότι με αυτόν τον τρόπο ο καταναλωτής καταλήγει να πληρώνει τα διπλάσια.
Ο δημοσιογράφος της αμερικανικής εφημερίδας «Baltimore Sum» λέει: «Εδώ και 11 χρόνια μετά την εφαρμογή του νόμου για τα Ψηφιακά Πνευματικά Δικαιώματα της Χιλιετίας οι βιομηχανίες της μουσικής και του κινηματογράφου έχουν ξεκινήσει έναν πόλεμο δίχως τέλος με την πειρατεία. Επί της ουσίας είναι ένας πόλεμος κατά του καταναλωτή, ο οποίος καταλήγει να πληρώνει διπλά και τριπλά για το ίδιο μουσικό κομμάτι, άλμπουμ ή ταινία».