Συνεχίζεται το «σίριαλ» εφημερίδων κατά διαδικτυακών «συναθροιστών» (aggregators)

0

Νέος γύρος στη διαμάχη εφημερίδων εναντίον διαδικτυακών «συναθροιστών» (aggregators), δηλαδή των ιστοσελίδων που συγκεντρώνουν και παραθέτουν ύλη από διάφορες άλλες πηγές, ξεκίνησε στη Βρετανία. Η εφημερίδα «Daily Mirror» προστέθηκε στις εκδόσεις που μπλοκάρουν τον «συναθροιστή» NewsNow, εμποδίζοντας –διά της χρήσης ειδικού τύπου αρχείου– την άντληση και παρουσίαση ειδήσεων από τις ιστοσελίδες της στον επίμαχο aggregator.
Η γνωστή εφημερίδα προτίμησε, αντί των νομικών όπλων, να χρησιμοποιήσει τα τεχνολογικά και να βάλει τέλος στην άντληση ύλης από τις ιστοσελίδες της. Η αντίδρασή της πηγάζει, κυρίως, από το γεγονός ότι το NewsNow διαθέτει συνδρομητική υπηρεσία που χρεώνει τους πελάτες του για την ψηφιακή αποδελτίωση εντύπων, συμπεριλαμβανομένων συνδέσεων (links) προς ρεπορτάζ της «Daily Mirror». Όπως υποστηρίζει, δεν αντιτίθεται σε άλλους «συναθροιστές» που λειτουργούν χωρίς να αντλούν κέρδη από αυτή τη δραστηριότητα (π.χ. Google News). Ωστόσο, χαρακτηρίζει την επιλογή της στην περίπτωση του NewsNow «μονόδρομο, επειδή πρέπει να προστατευθούν οι επενδύσεις στην online ύλη της». Είχαν προηγηθεί ανάλογες κινήσεις από τη «Sun» και τη διαδικτυακή έκδοση των «Times» στις αρχές του μήνα.
Ο επικεφαλής του NewsNow, Στρούαν Μπάρτλετ χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή «απαράδεκτο περιορισμό της ελευθερίας έκφρασης».

Σχόλια