Συρία: Κυβερνοπόλεμος σε εξέλιξη

0

Κυβερνοπόλεμος παράλληλα με τον εμφύλιο συριακό πόλεμο διεξάγεται στη Συρία, όπου το καθεστώς Ασάντ αξιοποιεί την υποστήριξη χάκερ στοχεύοντας στρατιωτικούς αντιπάλους με τη χρήση όλο και πιο εξελιγμένου malware αλλά και μεθόδων κοινωνικής μηχανικής, σύμφωνα με μελέτη του Electronic Frontier Foundation και του Citizen Lab.

Ήδη από το 2011, είχαν παρατηρηθεί οι πρώτες διαδικτυακές επιθέσεις από υποστηρικτές του Άσαντ που, σύμφωνα με την έρευνα, αποτελούσαν συνδυασμό χειραγώγησης των social media, χρήσης κακόβουλου λογισμικού και εξοπλισμού για πρόσβαση σε συστήματα υπολογιστών εξ αποστάσεως, με σκοπό την απόκτηση πρόσβασης σε υπολογιστές των δυνάμεων της αντιπολίτευσης και της παρακολούθησης των κινήσεων και της δραστηριότητάς τους. Αξιοποιώντας σαν «όπλα» υπηρεσίες όπως το YouTube και το Dropbox, υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και φυσικά το Facebook, οι αρχές της Συρίας έδιναν σειρά παραπλανητικών πληροφοριών ή εγκαθιστούσαν κακόβουλο λογισμικό όπου ήταν δυνατή η παρακολούθηση ενός συστήματος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αποστολή email με τίτλο που αφορούσε «την κτηνωδία των στρατευμάτων του Άσαντ» το οποίο περιείχε links με πρόσβαση σε βίντεο που έπαιζε το ρόλο του δολώματος. Ωστόσο, όσο ο χρήστης το παρακολουθεί, εγκαθίσταται στον υπολογιστή λογισμικό το οποίο επιτρέπει σε χάκερ του καθεστώτος Άσαντ να παρακολουθούν τη δραστηριότητα του συστήματος.

Στη σχετική έρευνα καταγράφονται ανησυχίες σχετικά με την αυξανόμενη ένταση της online εκστρατείας εναντίον ακτιβιστών στη Συρία, καθώς, εξελίσσεται όλο και περισσότερο και το όλο σκηνικό γίνεται όλο και πιο «θολό» λόγω παραπλανητικών επιχειρήσεων, που καθιστούν δύσκολο τον εντοπισμό των πραγματικών δραστών. Παράλληλα, συστήνεται προσοχή στους Σύρους σε ο,τι αφορά στο άνοιγμα συνημμένων αρχείων emails και links που υπόσχονται πληροφορίες για τη συριακή αντιπολίτευση σε γκρουπ στο Facebook και σε σελίδες του YouTube.
 

Σχόλια