Συστάσεις στο Twitter λόγω ανεπαρκών μέτρων κατά της χρήσης της υπηρεσίας του από παιδόφιλους

0

Η οργάνωση δήλωσε ότι παρότι μέλη της αναφέρουν συχνά λογαριασμούς ή tweets ατόμων που παραβιάζουν τη νομοθεσία περί προστασίας ανηλίκων, το Twitter αγνοεί τις αναφορές ή αδρανεί, με αποτέλεσμα οι  λογαριασμοί να παραμένουν ενεργοί μέρες ή και βδομάδες μετά την κατάθεση των σχετικών αναφορών. Με αφορμή αυτή τη διαπίστωση, η οργάνωση εξέφρασε συνολικά τον προβληματισμό της για τη δυσκολία που παρουσιάζεται στο έργο της από την ανάδυση ολοένα και περισσότερων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπου εξ ορισμού η αλληλεπίδραση διεξάγεται με άλλους όρους από ότι στις παραδοσιακές ιστοσελίδες.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος εντοπίζεται πάντοτε στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, διότι οι δράστες τα προτιμούν. Αυτό που πρέπει να κάνει το Twitter – είναι σαφές αυτό – είναι να αναλάβει την ευθύνη για τους εγγεγραμμένους χρήστες της υπηρεσίας. Όταν λοιπόν εντοπίζουν κάποιον, ο οποίος προωθεί πορνογραφικό υλικό ή έστω το σχολιάζει, πρέπει να το κατεβάζουν αμέσως», τόνισε ο ειδικός στην προστασία ανηλίκων, Mark William-Thomas. Το Twitter σε ανακοίνωσή του επέμεινε ότι χειρίζεται τις σχετικές αναφορές με τη μέγιστη προσοχή και ταχύτητα. «Όταν λαμβάνουμε μία αναφορά την οποία θεωρούμε βάσιμη, κινητοποιούμαστε πάραυτα. Οι αναφορές για κάποιους λογαριασμούς μπορεί να γίνονται επειδή διεξάγεται κάποια αστυνομική έρευνα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δεν μπορούμε να αφαιρέσουμε αμέσως τους λογαριασμούς, διότι έτσι ίσως παραβλάψουμε το έργο της αστυνομίας στη συλλογή υλικού», ανέφερε η ανακοίνωση. Επιπλέον, η εταιρεία γνωστοποίησε την πρόθεσή της να εγκαινιάσει τον επόμενο μήνα ειδική ομάδα ανθρώπων που θα χειρίζεται επί εικοσιτετραώρου βάσης τις αναφορές (reports) άλλων χρηστών.

Με την οργάνωση Ceop συνεργάζονται ήδη το Facebook και το Bebo, τα οποία έχουν ενσωματώσει τα λεγόμενα “panic buttons”, επιτρέποντας στους χρήστες να υποβάλλουν αναφορές, απλώς και μόνο με το πάτημα ενός υπερσυνδέσμου. Αντίθετα, αυτή η απλοποιημένη διαδικασία δεν υπάρχει στο Twitter, όπου οι χρήστες πρέπει να αναζητήσουν στην ιστοσελίδα την ηλεκτρονική διεύθυνση των διαχειριστών και να αποστείλουν e-mails.

Ο ειδικός William-Thomas τόνισε ότι η δομή των κοινωνικών δικτύων δεν πρέπει να είναι τέτοια, ώστε να διευκολύνει την παιδοφιλία. «Στο Twitter μπορεί κανείς να διατηρεί το προφίλ του κρυφό από τους άλλους και ανοιχτό μόνο στους followers. Έτσι, κάθε είδους επικοινωνία γίνεται κάτω από έναν προστατευτικό ιστό. Αυτό κατ’ αρχήν είναι λάθος», κατέληξε.

 

Σχόλια