Σύστημα καταγραφής ήχων πυροβολισμών αξιοποιούν αμερικανικά αστυνομικά τμήματα

0

Η διάδοση του νέου συστήματος προκαλεί πάντως διχασμό σε επιστήμονες και κοινή γνώμη, όσον αφορά την νομιμότητά του ως προς την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την ευρύτητα της αστυνομικής παρακολούθησης.

Το σύστημα “ShotSpotter” αναπτύχθηκε από ιδιωτική εταιρεία, η οποία προσφέρει την υπηρεσία στα αστυνομικά τμήματα έναντι αμοιβής. Ο τρόπος λειτουργίας του συστήματος είναι απλός και στηρίζεται στην ηχητική απεικόνιση των πυροβολισμών σε έναν ψηφιακό γεωγραφικό χάρτη της περιοχής, τον οποίο παρακολουθούν τεχνικοί. Η καταγραφή των ήχων γίνεται με αισθητήρες που τοποθετούνται σε διάφορα κτίρια ή άλλες δομές. Μόλις καταγραφεί ένας ήχος που μοιάζει με πυροβολισμό, ο τεχνικός το επιβεβαιώνει και ενημερώνει πάραυτα την αστυνομία, κοινοποιώντας παράλληλα την περιοχή στην οποία εντοπίστηκε ο πυροβολισμός.

Η νέα τεχνολογία έχει δώσει προς το παρόν εξαιρετικά δείγματα γραφής, αφού αποδεικνύεται αποτελεσματικότατη ως προς τον στόχο μείωσης της χρήσης όπλων για εγκληματικές πράξεις. Ιδίως σε γειτονιές με αυξημένη εγκληματικότητα είναι μεγάλο πλεονέκτημα για την αστυνομία να καταφθάνει αμέσως στον τόπο του εγκλήματος, γνωρίζοντας ακριβώς από πού προήλθε ο πυροβολισμός, πόσοι ήταν οι πυροβολισμοί και ενδεχομένως πόσοι είναι οι δράστες. Σύμφωνα με έρευνα του 2006 το “ShotSpotter” έχει αποτελεσματικότητα πάνω από 90 τοις εκατό στην καταγραφή πυροβολισμών, ενώ από την αρχή χρήσης της νέας τεχνολογίας αποδείχθηκε πόσο μεγάλο ποσοστό των συνολικών πυροβολισμών και εγκληματικών περιστατικών περνούν απαρατήρητοι από την αστυνομία.

Ωστόσο, το “ShotSpotter” έχει συγκεντρώσει και αρκετούς επικριτές. Οι επικρίσεις εστιάζουν αφενός στο υπέρογκο κόστος που συνεπάγεται για τις αστυνομικές υπηρεσίες, αφετέρου στο ζήτημα της προστασίας προσωπικών δεδομένων. Για παράδειγμα, στο σύστημα κάποιες φορές καταγράφονται και άλλοι ήχοι , όπως ο ήχος των πουλιών ή μία ανθρώπινη συνομιλία στο δρόμο. Τίθεται, άρα, το ερώτημα αν η αστυνομία μπορεί να αξιοποιεί ως αποδεικτικό υλικό την συνομιλία μεταξύ δράστη και θύματος που καταγράφεται παρεμπιπτόντως από το σύστημα λίγο πριν τον πυροβολισμό. Πρακτικά, το ερώτημα αυτό έχει τεθεί στο πλαίσιο υπόθεσης ενώπιον του δικαστηρίου του Μιλγουόκι, όπου ο συνήγορος υπεράσπισης ισχυρίζεται ότι η αποδοχή των συνομιλιών ως αποδεικτικού υλικού είναι παράνομη, λόγω της παράνομης καταγραφής τους. Ο αντιπρόεδρος της εταιρείας του “ShotSpotter” πάντως εμφανίστηκε καθησυχαστικός, δηλώνοντας ότι η συγκεκριμένη υπόθεση είναι σπάνια και το ευρύ κοινό δεν χρειάζεται να ανησυχεί, καθώς η ενεργοποίηση των ηχητικών αισθητήρων και η καταγραφή του ήχου ξεκινά μόνο στο άκουσμα του ήχου όπλού ή πυροβολισμού και όχι άσχετων ήχων.