Σύστημα συλλογής αρχείων από τα κινητά τηλέφωνα συλληφθέντων προωθεί η βρετανική αστυνομία

0

Μεταξύ των σχετικών αρχείων περιλαμβάνονται παλιά και πρόσφατα μηνύματα, το ιστορικό κλήσεων και η λίστα επαφών, ενώ αυτά θα συλλέγονται από την αστυνομία ανεξαρτήτως του αν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες κατά των συλληφθέντων. Το σύστημα αυτό χρησιμοποιείται ήδη από τα αστυνομικά τμήματα σε δεκαέξι περιοχές του Λονδίνου, ενώ υπάρχει πρόθεση να γενικευθεί η χρήση του σε όλα τα αστυνομικά τμήματα της χώρας. Μεχρι πρότινος η αστυνομία έπρεπε  να στέλνει τα κινητά τηλέφωνα των υπόπτων σε ειδικό τεχνικό  τμήμα, αν ήθελε να εξάγει αρχεία από αυτά. Η διαδικασία αυτή τις περισσότερες φορές διαρκούσε μέρες, με το νέο όμως σύστημα θα γίνεται σχεδόν αμέσως εντός του αστυνομικού τμήματος.

Σύμφωνα με τις εσωτερικές οδηγίες που έχουν δοθεί στα αστυνομικά τμήματα η εξαγωγή δεδομένων από τα κινητά τηλέφωνα των χρηστών θα επιτρέπεται μόνον σε περιπτώσεις που υπάρχει βάσιμη υποψία ότι το κινητό τηλέφωνο χρησιμοποιήθηκε στο πλαίσιο εγκληματικής δραστηριότητας. «Τα κινητά τηλέφωνα και γενικά οι ηλεκτρονικές συσκευές χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο σε όλα τα στάδιο της εγκληματικής δραστηριότητας. Όταν ένας ύποπτος συλλαμβάνεται και έχει μαζί του κινητό τηλέφωνο που μπορεί να το έχει χρησιμοποιήσει για το έγκλημα, κατά κανόνα το παραδίδουμε στο τεχνικό εργαστήριο της αστυνομικής υπηρεσίας. Η λύση αυτή με την οποία οι συσκευές μπορούν να εξετάζονται εντός των αστυνομικών τμημάτων άμεσα, είναι προφανώς ευπρόσδεκτη», σχολίασε για το νέο σύστημα ο Stephen Kavanagh από την Μητροπολιτική Αστυνομία.

Η οργάνωση Privacy International διατύπωσε πάντως σοβαρές ενστάσεις για τη νομιμότητα του νέου εργαλείου της αστυνομίας, ιδίως όσον αφορά τυχόν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των χρηστών. Εκπρόσωπος της οργάνωσης σχολίασε ότι είναι παράνομο να διατηρεί η αστυνομία για αόριστη διάρκεια τα ηλεκτρονικά αρχεία των υπόπτων που απελευθερώνονται, όπως ακριβώς είναι παράνομο να διατηρεί επ’ αόριστον και τα στοιχεία DNA αυτών.