Συζητήσεις και όχι αποφάσεις στο Φόρουμ για τη Διακυβέρνηση του διαδικτύου

0

Το δεύτερο παγκόσμιο Φόρουμ για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου ξεκίνησε τη Δευτέρα στο Ρίο ντε Τζανέιρο με βασικά θέματα την παιδική πορνογραφία, το έγκλημα στον κυβερνοχώρο και το κόστος πρόσβασης.

Πολλές χώρες, ωστόσο, επαναφέρουν και το θέμα του ελέγχου βασικών υποδομών του διαδικτύου από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ιδέα για τη διοργάνωση του Φόρουμ, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά πέρυσι στην Αθήνα, προέκυψε ως συμβιβασμός κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Διάσκεψης για την Κοινωνία της Πληροφορίας το 2005 στην Τύνιδα.

Οι χώρες που συμμετείχαν αποφάσισαν τότε να αφήσουν τις ΗΠΑ υπεύθυνες για τη βασική λειτουργία του παγκόσμιου ιστού και να εγκαινιάσουν το θεσμό του Φόρουμ ως χώρο ανοιχτής συζήτησης.

Τη λειτουργία του διαδικτύου επιβλέπει σήμερα η αμερικανική μη κυβερνητική οργάνωση Διαδικτυακή Εταιρεία Ονοματοδοσίας και Αριθμοδότησης (ICANN), η οποία υπάγεται στο υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.
Πολλοί από τους 2000 συνέδρους στο φόρουμ του Ρίο θεωρούν ότι ο ρόλος της ICANN δε συζητήθηκε επαρκώς στην Αθήνα. Ορισμένες κυβερνήσεις τόνισαν ότι δεν επιθυμούν να περιοριστούν στις συζητήσεις και ζήτησαν πιο συγκεκριμένα αποτελέσματα, όπως μια δήλωση εκ μέρους του προέδρου ή τη σύναψη συμφωνιών για κρίσιμα θέματα.

Ωστόσο, εκπρόσωποι των ΗΠΑ και του ΟΗΕ υποστήριξαν ότι δεν θα ήταν πρέπον να λαμβάνονται συγκεκριμένες αποφάσεις στο πλαίσιο του Φόρουμ.
Βασικά θέματα της φετινής συνάντησης είναι η ασφάλεια δικτύων, η παιδική πορνογραφία, οι γλώσσες που χρησιμοποιούνται στο Διαδίκτυο, το κόστος πρόσβασης, το απόρρητο των επικοινωνιών, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η προώθηση του Διαδικτύου στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Το Φόρουμ θα πραγματοποιείται κάθε χρόνο για τρία ακόμα έτη. Το 2008 θα φιλοξενηθεί στην Ινδία, το 2009 στην Αίγυπτο και το 2010 στη Λιθουανία ή το Αζερμπαϊτζάν.

Σχόλια