Σχόλια για την απόφαση 4638/2012 του Μονομελούς Πρωτοδικείου

0

Εκτεταμένη δημοσιότητα έχει λάβει τις τελευταίες μέρες η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, το οποίο με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων διέταξε την διακοπή πρόσβασης των χρηστών του διαδικτύου στις ιστοσελίδες www.ellinadiko.com και www.music-bazaar.com λόγω παραβίασης διατάξεων της νομοθεσίας πνευματικής ιδιοκτησίας. Στη δίκη είχε ασκήσει παρέμβαση υπέρ των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης ο Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ), ενώ υπέρ των παρόχων είχε ασκηθεί παρέμβαση από την ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων). Πρόκειται για την πρώτη απόφαση με την οποία γίνεται εφαρμογή του άρθρου 64 Α του ν.2121/93 για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας και των συγγενικών δικαιωμάτων.

Το Lawnet.gr ζήτησε από τον κ. Γεώργιο Μπαμπέτα, ο οποίος παρέστη, ως Δικηγόρος της αιτούσας στη δίκη, και από τον κ. Ιωάννη Ιγγλεζάκη, Δικηγόρο Θεσσαλονίκης και επίκουρο Καθηγητή στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, να σχολιάσουν συντόμως την απόφαση αυτή.

Γεώργιος Μπαμπέτας, Δικηγόρος :

«Είναι η πρώτη απόφαση εφαρμογής του προεδρικού διατάγματος 131/2003 και του άρθρου 64 Α του ν. 2121/1993 για την παροχή προστασίας στους δικαιούχους πνευματικών δικαιωμάτων. Η απόφαση διακρίνεται για την ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία της. Εν πάση περιπτώσει στοιχείται προς αντίστοιχες αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

 

Ιωάννης Ιγγλεζάκης, Δικηγόρος – Επκ.Καθηγητής στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ

«Εκδόθηκε η απόφαση 4658/2012 του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών με την οποία επιβάλλονται τεχνολογικά μέτρα και συγκεκριμένα η διακοπή πρόσβασης σε ιστοσελίδες που παραβιάζουν δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικά δικαιώματα. Η απόφαση παρουσιάζει εξαιρετική θεμελίωση και κινείται σε ορθή κατεύθυνση, καθώς σέβεται τα δικαιώματα των δικαιούχων και συμβάλλει στην επιβολή των δικαιωμάτων αυτών».

 

Σχετικά άρθρα

Απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών για την αντιμετώπιση της διαδικτυακής πειρατείας