Τέλος στα παρασιτοκτόνα από το ευρωκοινοβούλιο

0

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε δύο νομοσχέδια με τα οποία απαγορεύεται η χρήση παρασιτοκτόνων σε ευαίσθητους χώρους και καταργείται η χρήση 22 τοξικών ουσιών στα γεωργικά φάρμακα.

Η απόφαση για τα παρασιτοκτόνα ελήφθη σε προηγούμενη συνεδρίαση του ευρωκοινοβουλίου και τώρα αυτό που απομένει είναι η έγκριση των μέτρων από τις κυβερνήσεις των 27 χωρών-μελών της ΕΕ.
Η νέα νομοθεσία:
-Προβλέπει τη σταδιακή κατάργηση, σε διάστημα μιας δεκαετίας, 22 ιδιαίτερα τοξικών ουσιών που χρησιμοποιούνται σήμερα ευρέως σε εντομοκτόνα και ζιζανιοκτόνα. Η «μαύρη λίστα» περιλαμβάνει κυρίως ουσίες που ενοχοποιούνται για καρκίνο ή μιμούνται ορμόνες του ανθρώπου και άλλων ζώων και επηρεάζουν έτσι το ανοσοποιητικό και αναπαραγωγικό σύστημα.
-Απαγορεύει ή περιορίζει δραστικά τη χρήση παρασιτοκτόνων μέσα σε και γύρω από πάρκα, αστικές και προστατευόμενες περιοχές. Επίσης απαγορεύει ή περιορίζει δραστικά τους ψεκασμούς μεγάλων εκτάσεων από αεροσκάφη.
-Απαγορεύει τη χρήση ουσιών που βλάπτουν τις μέλισσες και άλλα έντομα που θεωρούνται σημαντικά για την επικονίαση των φυτών. Στόχος αυτού του μέτρου είναι η αναστροφή της δραματικής μείωσης των μελισσών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη.

Σχόλια