Τέλος στη δικαστική διαμάχη Intel-AMD

0

Δεν έσπασε τελικά το τεντωμένο σκοινί των σχέσεων ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες εταιρίες κατασκευής μικροεπεξεργαστών για ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Η Intel και η AMD ανακοίνωσαν χθες ότι προχώρησαν σε εξωδικαστικό συμβιβασμό, προκειμένου να κλείσουν τα ανοιχτά μέτωπα που τις χώριζαν: αυτό της παραβίασης της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας και εκείνο των πνευματικών δικαιωμάτων για ορισμένες ευρεσιτεχνίες.
Η συμφωνία προβλέπει ότι η Intel θα καταβάλει 1,25 δισεκατομμύρια δολάρια στην αντίπαλό της, γεγονός που εκτίναξε τις μετοχές της AMD κατά 23%. Παράλληλα, οι δύο εταιρίες δεν θα ξαναθίξουν ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Ανεξάρτητες αρχές για την προστασία του υγιούς ανταγωνισμού στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ασία έχουν στραφεί κατά της Intel, ύστερα από παράπονα της AMD. Η υποχρέωση του κολοσσού των μικροτσίπ να σεβαστεί το Ευρωπαϊκό Δίκαιο για τον ανταγωνισμό παραμένει στον πυρήνα των υποχρεώσεων της Intel και μετά τη συμφωνία, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος για θέματα ανταγωνισμού στην Ε.Ε., Τζόναθαν Τοντ. Η εταιρία κατασκευάζει το 80% των μικροεπεξεργαστών που αποτελούν την «καρδιά» των προσωπικών υπολογιστών.

Σχόλια