Τέλος στη μαζική συλλογή δεδομένων τηλεφωνικών κλήσεων από την NSA

0

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε την περασμένη Τρίτη το νομοσχέδιο, με το οποίο αναμορφώνεται ριζικά το πρόγραμμα κυβερνητικής παρακολούθησης, με το οποίο επιτρεπόταν η μαζική συλλογή δεδομένων τηλεφωνικών κλήσεων των Αμερικανών πολιτών. Η υπογραφή έλαβε χώρα λίγες ώρες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου από τη Γερουσία, με 67 ψήφους υπέρ έναντι 32 κατά.

Με τη θέση σε ισχύ του νέου νομικού πλαισίου, γνωστού ως USA Freedom Act, καταργείται το πρόγραμμα μαζικής παρακολούθησης πολιτών εκ μέρους της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA), το οποίο αποκαλύφθηκε από τον τέως συνεργάτη της NSA, Edward Snowden. Η εν λόγω υπηρεσία συγκέντρωνε και ερευνούσε αρχεία τηλεφωνικών κλήσεων, σε αναζήτηση τρομοκρατικών ενδείξεων, χωρίς την αποθήκευση του περιεχομένου των συνομιλιών.

Όπως προβλέπεται στο νομοσχέδιο, μετά την πάροδο εξάμηνης μεταβατικής περιόδου, οι εταιρείες τηλεφωνίας θα υποχρεούνται πλέον στη διατήρηση δεδομένων τηλεφωνικών κλήσεων, αντί της κυβέρνησης. Πρόσβαση στα εν λόγω δεδομένα θα μπορεί να αποκτηθεί μόνο κατόπιν σχετικής εντολής του Δικαστηρίου Εποπτείας Εξωτερικών Πληροφοριών (Foreign Intelligence Surveillance Court), στο οποίο πλέον επιβλήθηκε υποχρέωση άρσης του απορρήτου των σημαντικότερων αποφάσεων του.