Τεράστιο κενό ασφαλείας στο Facebook αποκάλυψαν χάκερ

0

Οι συνολικά δεκατέσσερις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν απεικόνιζαν τον Ζούκερμπεργκ με την κοπέλα του να μαγειρεύουν στην κουζίνα. Κάτω από τις φωτογραφίες υπήρχε η εξής λεζάντα: «Είναι καιρός να κάνετε κάτι για αυτές τις αδυναμίες ασφαλείας διαχειριστές του Facebook». Οι χάκερ προσπαθούσαν, έτσι, να κινητοποιήσουν το κοινωνικό δίκτυο για την αναποτελεσματικότητα ενός εργαλείου καταγγελίας (report) ακατάλληλων φωτογραφιών.

Η εταιρεία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εξήγησε ότι το πρόβλημα έχει διορθωθεί. «Σήμερα ανακαλύψαμε ένα πρόβλημα στο εργαλείο καταγγελίας ακατάλληλων φωτογραφιών από τους χρήστες. Εξαιτίας αυτού ο οποιοσδήποτε μπορούσε να βλέπει τις πιο πρόσφατες φωτογραφίες ενός άλλου χρήστη ανεξαρτήτως των επιλεγμένων ρυθμίσεων ασφαλείας. Το πρόβλημα προέκυψε στη διάρκεια μιας πρόσφατης αναδιαμόρφωσης του συστήματος και θα διορθωθεί άμεσα», ανέφερε η ανακοίνωση.Το κενό ασφαλείας ανακαλύφθηκε από μέλη ενός διαδικτυακού φόρουμ. Ειδικότερα, κάθε φορά που ένας χρήστης έκρινε τη φωτογραφία άλλου χρήστη προσβλητική ή ακατάλληλη και την έκανε report, το Facebook τον καλούσε να κοιτάξει και τις υπόλοιπες φωτογραφίες του ίδιου χρήστη, μήπως και βρει παρόμοιο υλικό.

Οι χάκερ εκμεταλλεύτηκαν αυτό το κενό για να καταγγείλουν φωτογραφίες του Ζούκερμπεργκ που ήταν ορατές σε αυτούς και να αποκτήσουν έτσι πρόσβαση και στις άλλες, που κατ’ αρχήν ήταν κρυφές.Το περιστατικό λαμβάνει χώρα μόλις μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου των ΗΠΑ (US Federal Trade Commission), που κατηγορεί το Facebook για ελλιπέστατη προστασία των προσωπικών δεδομένων που αναρτούν οι χρήστες στα προφίλ τους.