Τέρμα στο χαράτσωμα για την περιαγωγή

0

Έπειτα από ενέργειες και πρωτοβουλίες της Κομισιόν μειώνονται δραστικά τα τέλη για την αποστολή γραπτών μηνυμάτων, τις κλήσεις και την πλοήγηση στο διαδίκτυο κατά την παραμονή στο εξωτερικό.

Από χθες, η αποστολή γραπτού μηνύματος από το εξωτερικό εντός της ΕΕ κοστίζει 0,11 ευρώ κατ ανώτατο όριο, είναι δηλαδή σχεδόν τρεις φορές φθηνότερη από τη μέση τιμή προηγουμένως στην ΕΕ, που ανερχόταν σε 0,28 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ).

Η χρέωση για εξερχόμενη κλήση σε περιαγωγή από άλλη χώρα της ΕΕ δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 0,43 ευρώ ανά λεπτό και η χρέωση για εισερχόμενη κλήση δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τα 0,19 ευρώ.

Οι εξερχόμενες κλήσεις περιαγωγής θα χρεώνονται ανά δευτερόλεπτο, μετά τα πρώτα 30 δευτερόλεπτα, αντί να χρεώνονται ανά λεπτό, οι δε εισερχόμενες κλήσεις θα χρεώνονται, από το πρώτο δευτερόλεπτο, ανά δευτερόλεπτο.

Όσοι ταξιδεύουν για λόγους αναψυχής ή επαγγελματικών υποχρεώσεων θα έχουν τη δυνατότητα πλοήγησης στο διαδίκτυο, να μεταφορτώνουν ταινίες ή να αποστέλλουν φωτογραφίες από το κινητό τους τηλέφωνο χωρίς να φοβούνται φουσκωμένους λογαριασμούς κατά την περιαγωγή, χάρη στο ανώτατο όριο τιμής χονδρικής 1 ευρώ ανά megabyte (MB) που μεταφορτώνεται.

Όλα αυτά τα μέτρα αναμένεται να περικόψουν τα τέλη της περιαγωγής για τους καταναλωτές της ΕΕ κατά περαιτέρω 60% και να αυξήσουν τη χρήση των κινητών τηλεφώνων.

Η ΕΕ δραστηριοποιήθηκε για πρώτη φορά στο θέμα της περιαγωγής το 2007, με την περικοπή του κόστους των φωνητικών κλήσεων κατά 70%.

Οι νέοι κανόνες για την περιαγωγή, που βασίζονται στον πρώτο κανονισμό της ΕΕ για την περιαγωγή ( IP/07/870 ), θα ισχύουν μέχρι το καλοκαίρι του 2012.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο ζήτησαν από την Επιτροπή να υποβάλει, μέχρι το καλοκαίρι του 2010, έκθεση σχετικά με τη λειτουργία των κανόνων. Ακολούθως, η Επιτροπή έχει τη δυνατότητα να προτείνει περαιτέρω κανόνες, εφόσον απαιτείται, έως τα τέλη Ιουνίου 2011.

Σχόλια