Τεχνολογικοί κολοσσοί κατά του νομοσχεδίου για τα προσωπικά δεδομένα στο διαδίκτυο

0

Οι τεχνολογικές εταιρείες, τράπεζες και άλλες βιομηχανίες της Silicon Valley έχουν ξεκινήσει εκστρατεία ώστε να ανακόψουν την ψήφιση νομοσχεδίου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο. Με το νομοσχέδιο προβλέπεται η δυνατότητα των χρηστών να ενημερώνονται για το πώς χρησιμοποιούνται οι προσωπικές τους πληροφορίες.

Με πρόσφατο έγγραφο, το οποίο υπογράφεται από εκπροσώπους 15 εταιρειών, ζητείται η καταργηση των επίμαχων ρυθμίσεων του νομοσχεδίου. Μεταξύ των εταιρειών που συμμετέχουν στην εκστρατεία είναι η Google, το Facebook, η Microsoft καθώς και άλλοι τεχνολογικοί κολοσσοί.

Η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Δικαιωμάτων (American Civil Liberty Union – ACLU) κατηγορεί τις εταιρείες ότι επιχειρούν να αποκρύψουν από το ευρύ κοινό τις πρακτικές συγκέντρωσης προσωπικών δεδομένων από διαδικτυακές υπηρεσίες, εφαρμογές και μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς πιθανολογείται ότι μέσω αυτών καθίσταται εφικτός ο εντοπισμός της τοποθεσίας, των αγοραστικών συνηθειών ακόμα και των σεξουαλικών προτιμήσεων των χρηστών. Να σημειωθεί ότι ορισμένες ιστοσελίδες φαίνεται να έχουν περισσότερα από εκατό (100) εργαλεία ανίχνευσης πληροφοριών.

«Πολλές εταιρείες δε θέλουν να γνωρίζουν οι χρήστες πώς χρησιμοποιούνται τα προσωπικά τους δεδομένα» αποκαλύπτει ειδικευμένος σε σχετικά θέματα σύμβουλος της Ένωσης. «Οι εταιρείες συλλέγουν και διαμοιράζουν τις εν λόγω πληροφορίες σε τρίτα μέρη με τρόπους που οι χρήστες σε πολλές περιπτώσεις δεν αντιλαμβάνονται και ενδεχομένως και να μην επιθυμούν».

Υποστηρικτές του μέτρου υποστηρίζουν ότι εάν οι χρήστες γνωρίζουν την ακριβή χρήση των προσωπικών τους δεδομένων, θα είναι να θέση να αξιολογήσουν εάν επιθυμούν να τα γνωστοποιήσουν στο διαδίκτυο.

Ο Robert Callahan, Διευθυντής Κυβερνητικών Υποθέσεων της Καλιφόρνια για την TechAmerica, που εκπροσωπεί την πλειονότητα των τεχνολογικών εταιρειών αναφέρει ότι «οι εταιρείες είναι ενεργοί υποστηρικτές της διασφάλισης των προσωπικών δεδομένων των χρηστών. Πρόκειται για σημαντικό μέρος της οργάνωσης του επιχειρησιακού μοντέλου» ενώ τονίζει ότι ήδη με νόμο του 2005 οι χρήστες της Καλιφόρνια μπορούν να γνωρίζουν ποιες προσωπικές τους πληροφορίες χρησιμοποιούνται.

Σχόλια