spot_img
spot_img
ΑρχικήLaw NewsΔίκαιο & ΤεχνολογίαΑνωνυμία στο διαδίκτυο: Πλαίσιο και άποψη

Ανωνυμία στο διαδίκτυο: Πλαίσιο και άποψη

spot_img
spot_img
spot_img

Η ανωνυμία των διαδικτυακών ιστολογίων είναι η παράμετρος που προσφάτως θίγεται με την μεγαλύτερη ένταση από όσους επικρίνουν την υπερβολική ελευθερία και την νομοθετική ασάφεια που ισχύει σχετικά με την έκφραση στο διαδίκτυο. Κατ’ αρχάς είναι σαφές ότι το ίντερνετ είναι τεχνολογική εξέλιξη νεότατη, τα ιστολόγια αριθμούν μόλις λίγα χρόνια ζωής και είναι εύλογο να υπάρχουν νομοθετικά κενά και διχογνωμίες ως προς τη ρύθμισή τους.

 

Τι ισχύει – Η διαδικτυακή έκφραση, επώνυμη ή ανώνυμη, εμπίπτει στις συνταγματικές διατάξεις προστασίας της ελευθερίας έκφρασης και πληροφόρησης (14 παρ. 1 και 2 Σ). Πρακτικά αυτό συνεπάγεται ότι μέτρα προληπτικά ή λογοκρισίας δεν χωρούν στο διαδίκτυο (πέραν τούτο αυτό θα ήταν και ανέφικτο λόγω των πολυάριθμων χρηστών και της διασποράς των αναρτήσεων). Η έκφραση μέσω ιστολογίων, σε αντίθεση με τις ηλεκτρονικές ιστοσελίδες ειδησεογραφικού περιεχομένου, δεν υπάγονται στις προστατευτικές διατάξεις περί τύπου, πράγμα που σημαίνει ότι οι αποζημιώσεις σε περίπτωση συκοφαντικής δυσφήμησης, για παράδειγμα, είναι χαμηλότερες. Η ανωνυμία έχει μεγάλη σημασία στην περίπτωση του απορρήτου και της πιθανολογούμενης τέλεσης ποινικών αδικημάτων, όπως δυσφήμηση ή εξύβριση. Η κρατούσα άποψη στην Ελλάδα – με την οποία ευθυγραμμίζονται νομολογία και ΑΔΑΕ- δέχεται ότι ισχύει και για τα μπλογκς η προστασία του απορρήτου κατά 19 παρ.1 Σ και ν.2225/1994, ώστε άρση του απορρήτου να μην επιτρέπεται για συκοφαντική δυσφήμηση ή εξύβριση, αλλά μόνο για κακουργηματικές πράξεις κατά τον Ποινικό Κώδικα.

Τα προβληματικά σημεία της ισχύουσας ρύθμισης είναι εμφανή. Τι θα γίνει στην περίπτωση που θιγόμενα από την εξύβριση ή δυσφήμηση είναι δημόσια πρόσωπα (εδώ ενδιαφέρον έχει η απόφαση του ΕΔΔΑ Καρολίνα του Αννόβερο κατά Γερμανίας της 24.6.2004) ; Τι συμβαίνει στην περίπτωση που οι θιγόμενοι αδυνατούν να στραφούν κατά του μπλόγκερ επειδή ο εισαγγελέας αδυνατεί να ζητήσει άρση του απορρήτου για πλημμελήματα και ο πάροχος της υπηρεσίας ιστολογίων δεσμεύεται από την εσωτερική σύμβαση (όροι χρήσης) με τον χρήστη-μπλογκερ;

Το ηθικό-δεοντολογικό σκέλος του ζητήματος είναι εξίσου σημαντικό, καθότι υποστηρίζεται –με αξιόλογα επιχειρήματα- ότι η ανωνυμία είναι αντιστρόφως ανάλογη της αξιοπιστίας. Η επώνυμη γνώμη, πέρα από τις διευκολύνσεις ως προς την σαφή ταυτοποίηση του πομπού αυτής, είναι και ένα δείγμα αυτοσεβασμού του συντάκτη, εναρμονίζεται με την άποψη ότι δεν χρειάζεται να είναι κρυφή η ταυτότητα για να είναι ελεύθερη η γνώμη. Εξάλλου, η επώνυμη γνώμη είναι πληρέστερη, ο συντάκτης γίνεται γνωστός με το όνομα και την ιδιότητά του και μπορεί να παραμένει ήσυχος ότι και η επώνυμη αυτή εμφάνισή του τα ίδια εχέγγυα προστασίας θα απολαμβάνει με την ανώνυμη (βλ. Σ άρθρο 14).

H έγκριτη δικηγόρος και μπλόγκερ στο νομικό ιστολόγιο Νομικά Νέα, κα. Ελένη Τροβά  έγραψε για το LAWNET.gr μία εύστοχη παρέμβαση, όσον αφορά την ανωνυμία στο διαδίκτυο.

ΕΠΩΝΥΜΩΣ: Άρθρο της Ελένης Τροβά για την Ανωνυμία στο Διαδίκτυο

 

spot_img

Lawjobs