Την έρευνα επί των καταγγελιών που αποκάλυψε ζητεί από τις ΗΠΑ η Wikileaks

0

Να προβούν σε ενδελεχή έρευνα των καταγγελιών αναφορικά με παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τα αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ και το Αφγανιστάν κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες ο ιδρυτής του Wikileaks Τζούλιαν Εσέιντζ. Επιπλέον, ο κ. Εσέιντζ ζήτησε από την Ουάσιγκτον να σταματήσει αυτό που ο ίδιος χαρακτήρισε ως «επιθετική έρευνα» κατά του ιστότοπου.
Ο ιδρυτής της ιστοσελίδας που έχει δημοσιοποιήσει μισό εκατομμύριο απόρρητα έγγραφα αναφορικά με τον πόλεμο στο Ιράκ και το Αφγανιστάν τόνισε ότι θα συνεχίσει τις αποκαλύψεις με έγγραφα που θα αφορούν εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες τη Ρωσία και τον Λίβανο.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο κατηγορεί την ιστοσελίδα ότι με τις επίμαχες αναρτήσεις θέτει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας.
Κάποια από τα έγγραφα περιέχουν περιγραφές βασανιστηρίων ιρακινών κρατούμενων από τις ιρακινές αρχές και επισημαίνουν ότι ο αμερικανικός στρατός δεν ερεύνησε τα περιστατικά.
Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο ιδρυτής της ιστοσελίδας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη εν όψει της εξέτασης από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ των πεπραγμένων των ΗΠΑ.

Σχόλια