Το Ανώτατο Δικαστήριο δικαίωσε τη Microsoft σε υπόθεση ευρεσιτεχνίας με αντίδικό την AT&T

0

Το αμερικάνικο Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι η Microsoft δεν είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει αποζημιώσεις για την προσβολή τίτλων ευρεσιτεχνίας, στην περίπτωση που το λειτουργικό πρόγραμμα των Windows κατασκευάζεται και εγκαθίσταται σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές εκτός των συνόρων των ΗΠΑ. Η απόφαση μπορεί να σημαίνει εξοικονόμηση δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Microsoft.

Το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε την απόφαση του στηριζόμενο στο σκεπτικό ότι η προστασία που παρέχει το αμερικάνικο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, δεν μπορεί να διαπερνά τα σύνορα των ΗΠΑ.

Η υπόθεση βέβαια είναι αρκετά περίπλοκη, καθώς βάση της αμερικάνικης νομοθεσίας, απαγορεύεται η «αποστολή εξαρτημάτων» από αμερικάνικες εταιρίες σε εταιρίες του εξωτερικού, οι οποίες χρησιμοποιούν στη συνέχεια τα εξαρτήματα για την κατασκευή μηχανημάτων που προσβάλουν τους αμερικάνικους τίτλους ευρεσιτεχνίας.

Ωστόσο στην περίπτωση της Microsoft κρίθηκε ότι η ηλεκτρονική διαμετακόμιση αφηρημένων κωδικών λογισμικού δεν συνιστά «αποστολή εξαρτημάτων», καθώς δεν εγκαθίσταται ο δίσκος που περιέχει τα στοιχεία αυτά αυτούσιος στον ηλεκτρονικό υπολογιστή.

Την σχετική αγωγή κατέθεσε η εταιρία AT&T, η οποία επιθυμεί την προστασία των ευρεσιτεχνιών της και στο εξωτερικό.

Σχόλια