Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ρωσίας για την ελευθερία έκφρασης στα sites

0

Οι ιστοσελίδες που λειτουργούν επί ρωσικού εδάφους μπορούν να τεθούν υπό απαγόρευση μόνο αν δεν ανταποκριθούν στο αίτημα των αρχών για απομάκρυνση εξτρεμιστικών σχολίων στα forum τους, σύμφωνα με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας.
Ειδικότερα, το Δικαστήριο έκρινε ότι τα σχόλια χρηστών που αναρτώνται θα πρέπει να αντιμετωπίζονται νομικά όμως και οι ζωντανές ομιλίες στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση, για το περιεχόμενο των οποίων δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνα τα μέσα που τα μεταδίδουν.
Η απόφαση του Δικαστηρίου έχει εφαρμογή μόνο στις ιστοσελίδες που είναι καταγεγραμμένες σαν μέσα ενημέρωσης. Η ομοσπονδιακή αντι-εξτρεμιστική νομοθεσία επιτρέπει στα δικαστήρια να αναστείλουν τη λειτουργία ιστοσελίδων αφού λάβουν δύο προειδοποιήσεις για εξτρεμιστικό περιεχόμενο, που προωθεί το μίσος βασισμένο σε διακρίσεις με βάση την εθνικότητα, το κοινωνικό επίπεδο και το επάγγελμα ή υποσκάπτει την κυβέρνηση. Το αδίκημα είναι ιδιώνυμο και τιμωρείται με πέντε χρόνια φυλάκιση για τους υπευθύνους των ΜΜΕ, δύο περισσότερα απ ότι προβλέπεται για ιδιώτες.
Στο πρόσφατο παρελθόν αποτελούσε πάγια τακτική των αρχών να προχωρούν στην απαγόρευση λειτουργίας ιστοσελίδων με σχόλια ανάλογου περιεχομένου, ακόμη κι αν οι ιδιοκτήτες τους δεν τα προσυπέγραφαν.

Σχόλια