Το «ξεκλείδωμα» βλάπτει τα iPhone

0

Η εταιρεία Apple διαβεβαίωσε ότι τα προγράμματα στο διαδίκτυο, τα οποία «ξεκλειδώνουν» τη συσκευή iPhone και την καθιστούν συμβατή με κάθε δίκτυο κινητής τηλεφωνίας, προκαλούν ανεπανόρθωτη ζημιά στη συσκευή.
Το iPhone κυκλοφόρησε στην αγορά στα τέλη του Ιουνίου και σύμφωνα με τα στοιχεία της Apple έχει μέχρι στιγμής φτάσει το ένα εκατομμύριο πωλήσεις.
«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να λάβουμε εκ των προτέρων μέτρα εξουδετέρωσης των iPhone επειδή κάποιοι χάκερ σπάζουν τους κωδικούς και τα ξεκλειδώνουν», δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς ο επικεφαλής αξιολόγησης των προϊόντων της Apple, Φιλ Σίλερ.
Ερωτηθείς κατά πόσο είναι διαδεδομένο το κατέβασμα προγραμμάτων για το ξεκλείδωμα του iPhone, ο Σίλερ απάντησε: «Δεν έχουμε ιδέα».
Η εταιρεία Cupertino διευκρινίζει ότι δεν καλύπτονται από εγγύηση οι συσκευές iPhone οι οποίες δε λειτουργούν μετά την εγκατάσταση κάποιου προγράμματος ξεκλειδώματος.
Η Apple σκοπεύει να διαθέσει στην αγορά το ενημερωμένο λογισμικό πρόγραμμα των iPhone εντός της εβδομάδας. Στις Ηνωμένες Πολιτείες το iPhone είναι συμβατό μόνο με το δίκτυο της AT&T.
«Υποπτεύομαι ότι οι δύο εταιρείες δεσμεύονται από τη σύμβαση που έχουν υπογράψει», αναφέρει ο αναλυτής Βαν Μπέικερ, «κάπου στο συμβόλαιο θα λέει ότι η εταιρεία θα πρέπει να προβεί στις απαραίτητες αλλαγές του προγράμματος που να μην επιτρέπουν το σπάσιμο των κωδικών του αλλιώς το τηλέφωνο θα πρέπει να λειτουργεί και με άλλα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας».
Να σημειωθεί ότι πρώτος που ξεκλείδωσε το iPhone ο 17χρονος χάκερ, Τζορτζ Χοτζ από το Νιου Τζέρσεϊ. Το ξεκλείδωμα του εν λόγω κινητού απαιτεί ειδικές γνώσεις και η διαδικασία διαρκεί περισσότερο από δύο ώρες.
Ο 17χρονος συνεργάστηκε με τέσσερις χάκερ, εκ των οποίων οι δύο ήταν Ρώσοι.

Σχόλια