Το Facebook επεκτείνεται και στην πολιτική!

0

Η FB Pac έχει ήδη εγκριθεί από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Πολιτικών Θεμάτων και νομιμοποιείται πλέον να χρηματοδοτεί τους υποψηφίους και τα πολιτικά κόμματα της αρεσκείας της στις ομοσπονδιακές εκλογές.

Στην επίσημη ανακοίνωσή της η εταιρεία ανέφερε: «Η νέα επιτροπή θα δώσει την ευκαιρία στα στελέχη του Facebook να εκφραστούν ελεύθερα στο πολιτικό πεδίο και να ενισχύσουν ανοιχτά τους υποψηφίους που μοιράζονται το κοινό όραμα για ακόμη μεγαλύτερη καινοτομία στο τεχνολογικό πεδίο, για διεύρυνση της πληροφόρησης και για παγκόσμια δικτύωση».

Η κίνηση αυτή έγινε δεκτή με αρκετές επιφυλάξεις από το αμερικανικό κοινό. Πολλοί κατηγορούν την εταιρεία, ότι με το κεφάλαιο που διαθέτει –περίπου στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια- παρεμβάλλεται ως ιδιαιτέρως ισχυρός τρίτος εξω-πολιτικός κατ’ αρχήν πόλος στην εκλογική διαδικασία, που θα ευνοεί και θα καταβαραθρώνει υποψηφίους με μη ιδεολογικά κριτήρια, αλλά με γνώμονα το συμφέρον της. Πράγματι, η σύσταση της Πολιτικής Επιτροπής ανακοινώνεται σε μία χρονική συγκυρία, στην οποία το Facebook βάλλεται από παντού με κατηγορίες κατάχρησης μονοπωλιακής θέσης και παραβιάσεις προσωπικών δεδομένων, ενώ αντιμετωπίζει νομικές ρυθμίσεις-αναχώματα στην προσπάθειά του για επιχειρηματική επέκταση. Η χρηματοδότηση υποψηφίων που μοιράζονται τις αντιλήψεις του Ζούκερμπεργκ για ελαστικότερο νομικό καθεστώς των υπηρεσιών του ίντερνετ και των κοινωνικών δικτύων, μόνο ευνοϊκή μπορεί να είναι και για το μέλλον της ίδιας της εταιρείας.

Μόλις το προηγούμενο εξάμηνο η εταιρεία σπατάλησε περίπου 550.000 δολάρια για να προσεγγίσει πολιτικούς παράγοντες της Ουάσινγκτον, ενώ προσέλαβε βετεράνους πολιτικούς σε υψηλόβαθμες θέσεις για να μπορεί να πιέζει αποτελεσματικότερα κυβερνητικούς αξιωματούχους και νομικούς κύκλους. Τρία σημαντικά διευθυντικά της στελέχη ήταν πρώην μέλη του γραφείου τύπου του Προέδρου Κλιντον, ενώ το καλοκαίρι προσέλαβε και δύο μέλη του κυβερνητικού επιτελείου του Ομπάμα. Πολιτικά η στήριξη που προσφέρει δεν έχει ιδεολογικό πρόσημο, αφού σε πολιτειακό επίπεδο ενισχύει συχνά υποψηφίους των Ρεπουμπλικανών, όπως τους Ερίκ Καντόρ και Πωλ Ράιαν. Αντίστοιχη Επιτροπή για άσκηση πίεσης σε πολιτικά ζητήματα έχει ιδρύσει από το 2006 και η Google.

 

Σχόλια