Το Facebook στηρίζει το νομοσχέδιο CISPA

0

Την στήριξή του στο νομοσχέδιο CISPA (Cyber Intelligence Sharing and Protection Act) δήλωσε επισήμως ότι παρέχει το Facebook. Στο νομοσχέδιο που επεξεργάζεται αυτή τη στιγμή το Κογκρέσο προβλέπεται η ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικού τομέα και δημόσιας διοίκησης στην προσπάθεια καταπολέμησης των επιθέσεων χάκερ, μέσω διαδικτύου, σε φορείς και επιχειρήσεις. Εκτός του Facebook το νομοσχέδιο στηρίζουν και άλλες μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, όπως η Microsoft.

Κατά του νομοσχεδίου έχουν ταχθεί οργανώσεις υπέρ των δικαιωμάτων των πολιτών στο διαδίκτυο, όπως η Electronic Frontier Foundation (EFF). Παρότι η στόχευση του νομοσχεδίου είναι διαφορετική από εκείνη των SOPA και PIPA –τα οποία αφορούσαν στην προστασία έργων πνευματικής ιδιοκτησίας στο διαδίκτυο – η οργάνωση διακρίνει ότι το κείμενο διαπνέεται από την ίδια φιλοσοφία: την απομείωση των δικαιωμάτων των χρηστών του διαδικτύου και την ευρύτερη παρακολούθηση του ιστορικού περιήγησης και της ηλεκτρονικής τους αλληλογραφίας.

Στη δήλωσή του το Facebook αναγνώρισε ότι ανθρωπιστικές οργανώσεις και ακτιβιστές έχουν εκφράσει αμφιβολίες για το νομοσχέδιο, επιφυλασσόμενες ιδίως ως προς τις διατάξεις που επιτρέπουν στις ιδιωτικές επιχειρήσεις να ανταλλάσσουν με την κυβέρνηση πληροφορίες για επιθέσεις μέσω διαδικτύου. «Η βασική ένσταση είναι αν θα αποκαλύπτονται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα στο όνομα της προστασίας από επιθέσεις χάκερ. Το Facebook δεν έχει καμία πρόθεση να το κάνει αυτό και μία τέτοια ρύθμιση είναι άσχετη με τις προβλέψεις του νομοσχεδίου CISPA», αναφερόταν στην δήλωση εκ μέρους της εταιρείας. Επιπλέον, διευκρινίστηκε ότι με το νομοσχέδιο δεν επιβάλλεται καμία πρόσθετη υποχρέωση του κοινωνικού δικτύου να αποκαλύπτει πληροφορίες για τους χρήστες του στην κυβέρνηση. 
 

Σχόλια