Το Facebook ζητά δικαίωμα δικαστικής προσβολής των ενταλμάτων έρευνας για τη χρήση των δεδομένων των χρηστών του

0

Η δημοφιλής εταιρεία κοινωνικής δικτύωσης προσπαθεί να πείσει το Δικαστικό Συμβούλιο της Νέας Υόρκης για το εάν θα πρέπει να της χορηγηθεί δικαίωμα άρνησης έναντι των δικαστικών ενταλμάτων έρευνας με τα οποία επιτρέπεται η πρόσβαση σε όλα τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών της, ακόμη και αυτών κατά των οποίων δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη.

Η δίκη μεταξύ του Facebook και του Γραφείου της Εισαγγελίας του Μανχάταν αφορά εντάλματα που εκδόθηκαν σε βάρος της εταιρείας το 2013 και την ανάγκασαν να αποκαλύψει τους πλήρεις λογαριασμούς στο Facebook περίπου 300 ανθρώπων, οι οποίοι μάλιστα δεν διώκονταν για κάποιο έγκλημα.

Όσον αφορά στην προστασία των προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο, το FBI έχει υποστηρίξει ότι δεν είναι καν αναγκαία η έκδοση εντάλματος για την πρόσβαση στις συνομιλίες μέσω Facebook ενός ατόμου, στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και σε άλλα προσωπικά του δεδομένα.

Από την πλευρά της, η εταιρεία υποστηρίζει ότι τα εντάλματα έπασχαν αοριστίας ως προς το πεδίο εφαρμογής τους και για το λόγο αυτό θα έπρεπε να δίνεται στην εταιρεία η δικονομική δυνατότητα να τα αμφισβητεί δικαστικά.

Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, δεν είναι δυνατή η προσφυγή κατά των ενταλμάτων έρευνας. Τον παραπάνω σκόπελο επιχειρούν να ξεπεράσουν οι δικηγόροι της εταιρίας επικαλούμενοι το επιχείρημα ότι, για την εκτέλεση τέτοιων ενταλμάτων, η εταιρεία πρέπει να αναλαμβάνει ενεργό ρόλο στην αναζήτηση, προκειμένου να την παραδώσει στους Εισαγγελείς. Το γεγονός αυτό καθιστά τα συγκεκριμένα εντάλματα περί άρσης του απορρήτου των διαδικτυακών επικοινωνιών διαφορετικά από ένα τυπικό ένταλμα έρευνας.

Η έκβαση της υπόθεσης αναμένεται να επηρεάσει όχι μόνο το Facebook αλλά και άλλες εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης. Άλλωστε,  στη δίκη έχουν παρέμβει υπέρ του Facebook η Google, το Twitter και το LinkedIn.
 

 

Σχόλια