Το FBI διευρύνει τη συλλογή DNA και σε μη Αμερικανούς πολίτες

0

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών ενέκρινε τη συλλογή γενετικού υλικού από κάθε πολίτη που συλλαμβάνεται για αδίκημα που τιμωρείται από τους ομοσπονδιακούς νόμους, αλλά και από πολλούς κρατούμενους μετανάστες, σύμφωνα με την εφημερίδα Washington Post.

Η Post διευκρινίζει ότι η ανακοίνωση της πρωτοβουλίας είναι ζήτημα ημερών και θα προσθέσει στη βάση δεδομένων του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI) γενετική πληροφόρηση για περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους κάθε χρόνο.

Αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, είπε στην εφημερίδα ότι το πρόγραμμα θα προσθέσει περίπου 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους στη βάση δεδομένων κάθε χρόνο (100.000 το μήνα) και, σύμφωνα πάντοτε με την εφημερίδα, εξ αυτών οι 140.000 θα προέρχονται από συλλήψεις για ομοσπονδιακά αδικήματα, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των υπολοίπων θα είναι από ξένους, που κρατούνται για παράνομη είσοδο στις ΗΠΑ.

Μέχρι τώρα, η πρακτική της κυβέρνησης περιοριζόταν στη συλλογή DNA μόνο από όσους έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα σύμφωνα με τους ομοσπονδιακούς νόμους, αν και 13 πολιτείες ήδη συλλέγουν δείγματα DNA με τη σύλληψη και τα παραδίδουν στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Post για πρώτη φορά, η βάση δεδομένων DNA θα συμπεριλάβει δεδομένα και για μη Αμερικανούς πολίτες, συμπεριλαμβανομένων και των νομίμως διαβιούντων μονίμων κατοίκων που κρατούνται από τις αρχές των ΗΠΑ.

Ειδικοί στα θέματα πολιτικών ελευθεριών, που ρωτήθηκαν από την εφημερίδα, δήλωσαν ότι οι νέοι κανόνες θα κάνουν αθώους πολίτες να υπόκεινται σε παρακολούθηση εγκληματία και θα επιτρέψουν στο FBI να διατηρεί μονίμως ευαίσθητες γενετικές πληροφορίες.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Δικαιοσύνης, Έρικ Άλμπιν, δήλωσε στην Post ότι «το DNA θα παρέχει μία επιπρόσθετη μορφή βιομετρικής ταυτοποίησης για ανθρώπους από τους οποίους υπό κανονικές συνθήκες θα έπαιρναν δακτυλικά αποτυπώματα».

Σχόλια