Το FBI κατηγορεί την κυβέρνηση της Β. Κορέας για την κυβερνοεπίθεση στη Sony

0

Με σχετική ανακοίνωσή της η Ομοσπονδιακή Αστυνομία των ΗΠΑ δήλωσε ότι έχει συλλέξει επαρκείς πληροφορίες για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Βόρεια Κορέα είναι υπεύθυνη για την επίθεση μέσω υπολογιστή που δέχτηκε η εταιρεία Sony, στα τέλη του περασμένου μήνα.

Το FBI καταλήγει στο παραπάνω συμπέρασμα, μετά από τεχνική ανάλυση στο κακόβουλο λογισμικό που χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση, το οποίο εμφανίζει ομοιότητες με άλλο λογισμικό, που η υπηρεσία έχει στο παρελθόν ταυτοποιήσει ως προερχόμενο από την Βόρεια Κορέα. Ειδικότερα, ανακάλυψε ότι πολλές ηλεκτρονικές διευθύνσεις που συνδέονται με τις υποδομές της Βόρειας Κορέας αντιστοιχούσαν σε διευθύνσεις, που εντοπίστηκαν στον κώδικα του κακόβουλου λογισμικού που χρησιμοποιήθηκε για να διαγράψει τα δεδομένα κατά την επίθεση.

Επιπλέον, το FBI υπογραμμίζει ότι οι απειλές στον κυβερνοχώρο είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την εθνική ασφάλεια της χώρας, υπενθυμίζοντας ότι η συγκεκριμένη επίθεση στρεφόταν κατά μιας ιδιωτικής εταιρείας, στην οποία εργάζονταν απλοί πολίτες. Πρόκειται για μια ευθεία παραβίαση της ελευθερίας του λόγου. Τέτοιου είδους εκφοβισμοί δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτοί από ένα κράτος, όπως ρητά σημειώνεται στην ανακοίνωση του FBI,το οποίο δηλώνει έτοιμο να εντοπίσει και να ασκήσει διώξεις σε άτομα, ομάδες ή χώρες που χρησιμοποιούν τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, προκειμένου να απειλούν τις Ηνωμένες Πολιτείες και το εθνικό συμφέρον τους.

Άλλωστε, και ο Πρόεδρος Ομπάμα σε δήλωσή του, μετά το πόρισμα του FBI, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν ανάλογα στην συγκεκριμένη επίθεση κατά της Sony, και ότι μελετά το ενδεχόμενο να τοποθετήσει και πάλι τη Βόρεια Κορέα στη λίστα με τις χώρες που χρηματοδοτούν την τρομοκρατία. Ωστόσο, δεν χαρακτήρισε την συγκεκριμένη ενέργεια ως πράξη πολέμου.
 

Σχόλια